För många djurägare är det en skräck att bli coronasmittad när du har ett husdjur som inte är friskt. Vad gör om du ditt djur behöver akut veterinärvård när du själv ligger däckad?
– Djuret får komma, men är man själv sjuk får man skicka ett ombud, säger Lena Kovaleff, veterinär och vd på Mälaren Smådjursklinik i Rävsta.
Hon förklarar att kliniken följer de regler som gäller för samhället i stort - är man sjuk stannar man hemma. Det gäller både personal och djurägare.
För veterinärer och djursjukskötare finns ingen särskild skyddsutrustning, på samma sätt som det finns på sjukhus för vårdpersonal.
– Vi har självklart munskydd när vi opererar, men utåt mot kunder beter vi oss som vanligt. Vi undviker dock att ta i hand och försöker hålla lite extra avstånd. Vi hoppas att folk inte kommer hit när de är sjuka, säger Lena Kovaleff.
Samma förhållningsregler gäller på Din Veterinär i Märsta, som invigde sin nya lokal förra veckan.
Räknas djuren som smittbärare om en coronasjuk ägare tagit i dem?
– Nej, inte mer än andra saker man tagit i vad man vet nu. Det handlar om droppsmitta, inte kontaktsmitta, säger Cicci Sundén som är veterinär och ägare till Din Veterinär.
Hon vill att även djurägare som tillhör en riskgrupp ska känna sig välkomna att kontakta kliniken om djuret är sjukt.
– Hör av dig. Vi kan ta in dig via sidovägen så att du enbart träffar veterinären. Då får du komma till undersökningsrummet direkt och behöver inte passera väntrummet.