Radio Sigtuna vräks under pågående coronaoro

Radio Sigtuna vräks. Medlemmarna är chockade av det korta varslet. Det blir nu tyst på FM 88,2 under några månader.

Johnny Johansson och Hans Ahlberg packar ihop studion.

Johnny Johansson och Hans Ahlberg packar ihop studion.

Foto: Radio Sigtuna

Märsta2020-03-24 11:30

– Vi är alla mer eller mindre i ett tillstånd av förtvivlad chock, och dessutom med detta korta varsel, under dessa coronatider då man från ena timmen till nästa inte ens vet om man får lov att gå ut. Vi packar nu ihop radion, en radiostation som kanske nu mer än någonsin fyller en stor samhällsfunktion då så många av våra kommuninvånare är 70 plus, säger Jeanette Berglund, ordförande i dagens Sigtuna närradioförening. 

Inom en vecka tystnar radion. Hon är orolig för de äldre kommuninvånarna som inte har datorer eller internetvana, och som bara har den gamla radion som enda sällskap.

– Närradion har för den lokala kommuninvånaren en mycket viktig funktion att fylla för dem som inte är internetanslutna, eller om internet slås ut eller överbelastas i tider av kris. Nu slås allt detta ut, på ett enda ögonblick, då vi inte längre har någon lokal att sända ifrån.

Evakueringsmejlet kom 13 mars "som en blixt från klar himmel", enligt henne. Samtidigt fick de veta att lokalerna, som har varit Radio Sigtunas hemtvist i tre decennier – ska vara tömda 31 mars. Anledningen är en vattenläcka utanför byggnaden Forum, där radiostationen håller hus. Hela källarplanet måste renoveras och saneras. 

Måndagen 23 mars håller de yngre medlemmarna, pensionärer under 75 år, på med att packa ihop all utrustning samtidigt som den sista livesändningen görs i lokalen. 

Problemet är att Radio Sigtuna inte är välkomna tillbaka till Forum. Kommunchef Birgitta Pettersson har skickat ett epostmeddelande till dem och åberopat likställighetsprincipen. Den innebär att grupper i samma situation ska behandlas lika, och att särbehandling endast får ske på saklig och objektiv grund. Det krävs därför att kommunen iakttar objektivitet och rättvisa i sin behandling av medlemmarna. 

Enligt Birgitta Petterssons epost har kommunen löpande under flera år betalat fakturor i närradions räkning samt betalat hyran för sändarutrustningens plats i Norrvattens vattentorn i Valsta. Vidare har föreningen också hyresfritt använt lokalerna i Forum. 

"Mot den här bakgrunden har kommunen kommit till slutsatsen att Sigtuna Närradioförening har särbehandlats i förhållande till andra ideella föreningar i kommunen. Kommunen gör nu bedömningen att det inte finns några sakliga skäl för en sådan särbehandling. Av det skälet har Sigtuna kommun inte heller för avsikt att bistå Sigtuna Närradioförening med en lokal, evakuering av aktuell lokal i Forum eller att ordna en ersättningslokal."

De har dock fått erbjudande om att få lagra material och möbler. 

– Problemet är finansieringen av nya lokaler och hur vi ska kunna koppla upp oss mot sändaren. Det blir tyst på FM 88,2 – åtminstone under några månader – om vi inte får ställa en server i Kulturum och använda uppkopplingen som används av kommunfullmäktiges sändningar, säger programledaren Lennart Berglund.

Jeanette Berglund lägger till ett sista ord:

– Till saken hör också att när Radio Sigtuna fick tillgång till dessa källarlokaler omkring 1990 var de redan utdömda som otjänliga och med tillsägelse att endast vistas i lokalen några timmar per dag. Då fick radion lov att använda dessa lokaler, utan att betala hyra, för det gick ju inte att ta betalt för lokaler som var "utdömda". Vi på radion har inte sett några tecken på konsekvenser av denna vattenläcka då lokalerna ser ut som de alltid har gjort, ja, i alla fall de senaste 30 åren.

Radio Sigtuna

Sigtuna närradioförening bildades den 5 december 1984 vid ett möte i Folkets Hus, numera Forum i Märsta. Föreningens första verksamhetsår är 1985. Den första ordföranden var Anita Ögren. Dagens ordförande är Jeanette Berglund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!