– Det är fruktansvärt! Jag blir rent ut sagt förbannad på det som hände i Märsta i helgen. Det säger Sigtunas kommunalråd Olov Holst (M).
Vad kan ni göra för att folk ska känna sig tryggare efter helgens bränder och explosion?
– Vi står som kommun i stort sett hjälplösa mot sådan här planerad och organiserad brottslighet som jag anser att helgens dåd var. Det vi kan göra och kommer att göra är att fortsätta satsa långsiktigt, säger Olov Holst.
På grund av att tre större bilbränder föregick explosionen, misstänker många att bilbränderna bara var en skenmanöver.
– Från kommunens sida har vi lagt mycket pengar och resurser på trygghetsfrågorna de senaste två åren. Det har också gett resultat när det gäller den lokala tryggheten, i kommunen, säger Olov Holst.
Kring stationen och i centrumbutikerna har det enligt honom blivit mycket lugnare än för 1–2 år sedan – när det gäller brott och generell otrygghet.
– Vi gör stora satsningar, mycket mer än vad som krävs av kommuner. Men när det kommer till skjutningar och bomber handlar det ofta om kriminella nätverk utifrån, och då är det en rent polisiär och nationell uppgift, säger Olov Holst.
Samtidigt är han nöjd med att Norrortspolisen satsar i kommunen, när det gäller vardagsbrottsligheten.
– De har mer än dubblerat sin närvaro i vår kommun. Men när det gäller större organiserad brottslighet har de alldeles för små resurser.
Vad kan kommunen göra nu?
– Vi fortsätter nu ännu mer bestämt vårt långsiktiga arbete mot otryggheten i kommunen. Det handlar exempelvis om ordningsvakter och att arbeta mot våld i skolan, - i nära relationer och mot hedersrelaterat våld.
Kommunen arbetar också med trygghetsperspektivet när de utformar nya bostadsområden.
– Jag tror även att fler kameror till viss del skulle vara avskräckande, säger Olov Holst som poängterar att det från kommunens sida inte finns någon ”quick-fix”.
Nu kommer polisen att öka närvaron i Märsta de närmaste dygnen.
Vad önskar ni från polisen?
– När det gäller den organiserade brottsligheten så är det ett nationellt problem som drabbar många kommuner. Där måste polisen och kanske Säpo få mer resurser till underrättelseverksamhet och spaning i förväg, annars går sådana här planerade brott inte att stoppa. För den lokala polisen kan inte vara på alla platser samtidigt, säger Olov Holst.