På Rallarrosen växer lök i långa rader

På koloniområdet Rallarrosen i Märsta samsas en mängd olika nationaliteter, odling för dem samman.

Guoli Fan och hennes man Ronggui Li odlar kinesisk piplök i sitt tunnelväxthus.

Guoli Fan och hennes man Ronggui Li odlar kinesisk piplök i sitt tunnelväxthus.

Foto: Maria Larsdotter

Märsta2020-05-01 05:00

Tema trädgård

– Stopp, stopp! 

Guoli Fan och hennes man Ronggui Li vill inte att Sigtunabygdens reporter ska komma för nära. De försvinner bakom växthuset och kommer tillbaka med engångsskydd för mun och näsa. Vi sköter intervjun på behörigt avstånd. De odlar potatis, kinesisk piplök, gröna bönor, svarta vinbär och i övre hörnet står ett plommonträd. De har haft kolonilott i 20 år, 15 år på Rallarrosens område.

– Vi äter allt själva och ger lite till grannar och vänner. Vi är pensionärer så vi är här mest för att det är kul, det är inte så mycket jobb, säger Ronggui Li.

Längre in i området, längs Plommonvägen, har Dara Karim sin lott. Han har hyrt den i åtta månader och har fullt med nyinskaffat byggmaterial till sina långt gångna planer som han ivrigt berättar om.

– Jag vill bygga ett växthus här och bredvid vill jag ha ett tält för teaparty. Jag odlar tomater, en speciell sort från mitt hemland Kurdistan. Tomaterna blir stora de kan väga upp till ett halvt kilo och de är mycket saftiga. Jag odlar också kawar, en pärllök som är tunnare och starkare än den svenska och olika persiljesorter. Du kan komma tillbaka i sommar, då kan vi grilla, säger han glatt och bjuder på ett gräslöksstrå från Bajkal.

Ashraful Haque kommer gående till sin kolonilott tillsammans med sin mamma Runa Akter. DSet är hans mamma som sköter allt som odlas, han hjälper till med att gräva och lyfta. Runa Akter visar sina plantor som hon dragit upp från frön från Bangladesh. Hon odlar främst tomater, vitlök och kalebass. Köttet från kalebassen äts tillsammans med fisk, kött från nöt eller lamm eller ägg. 

Medan vi står där går ett flygplan in för landning. Arlanda ligger ett stenkast bort och vanligtvis lyfter och landar planen varje minut men inte i coronatider. I stället hörs fågelkvitter.

 Jaol Yaghlaji, bördig från Syrien, står och vattnar sin nysatta vitlök.

– Man brukar säga att man ska skörda vitlök först efter sex månader, men vi plockar redan efter fyra, därför kan jag plantera på våren, säger han. 

En lott på Rallarrosen kostar 850 kronor per år att hyra. Om man ska sälja något på sin kolonilott när man säger upp hyresavtalet, till exempel ett växthus, får beloppet inte överstiga 5 000 kronor. 

– Det ska vara billigt att ha en kolonilott här. Vi vill att alla, även ensamstående, sjukskrivna och arbetslösa ska kunna ha möjlighet att odla, säger Nora Nordahl, ordförande för Rallarrosen.

Karta: Märsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!