Otryggheten blåser liv i lottorna

Märsta-Sigtuna lottakår lades ner för tio år sedan, men genom den upplevda otryggheten i samhället väcks nu organisationen till liv igen.

Tre generationer lottakårar: Susanna Persson, samt mor och dotter Åsa och Amanda Halén.

Tre generationer lottakårar: Susanna Persson, samt mor och dotter Åsa och Amanda Halén.

Foto: Jeanina Santiago

Märsta2019-10-01 14:00

Svenska Lottakåren är en frivillig försvarsorganisation för kvinnor som har en lång tradition. Lottakåren instiftades i Finland 1920 och Riksförbundet Sveriges Lottakårer bildades 1924. Finlands lottakår gjorde viktiga insatser under vinterkriget och fortsättningskriget. I Sverige blev den en viktig organisation under andra världskriget – även om landet inte var direkt inblandat i kriget – då lottorna sydde kläder och lagade mat åt soldater som övade inför att Sverige eventuellt skulle bli indraget i kriget.   

–  Lottorna tog också hand om de finska krigsbarnen, säger Susanna Persson, kårchef i Upplands Väsby lottakår, som hjälper till med värvningen. 

Lottorna spred sig över hela landet, och Märsta fick sin egen kår. Men efter den långa fredstiden försvann kåren i kommunen för cirka tio år sedan. Men idag bidrar otryggheten och uppmärksamheten kring krisberedskap till att lottorna gör en nystart. Märstabon och nattvandraren Åsa Halén gick med i Lottorna 2017. Med hjälp av lottakåren i Upplands Väsby vill hon rekrytera Märstamedlemmar.  

– Jag brinner för ett tryggare och säkrare samhälle och för allas lika värde, och för att vi tillsammans kan påverka det arv som vi lämnar ifrån oss. Sverige är värt att försvara, säger Åsa Halén.  

De berättar att Lottakåren håller många kostnadsfria kurser i bland annat ledarskap, krisberedskap och soldatutbildning. En introduktionskurs för intresserade parter äger rum 26 oktober i Upplands Väsby.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!