Ordförande fick arvode utan att ha möten

Gill Brodin borde lämna tillbaka arvodet. Det tycker Marie Axelsson (S) efter att landsbygdsrådet inte har haft några möten i år.

Gill Brodin tänker inte lämna tillbaka något arvode. Jag har arbetat med att utreda hur landsbygdsforumet ska utvecklas, svarar hon.

Gill Brodin tänker inte lämna tillbaka något arvode. Jag har arbetat med att utreda hur landsbygdsforumet ska utvecklas, svarar hon.

Foto: Jeanina Santiago/arkiv

Märsta2019-09-30 16:20

Landsbygdsrådet i Sigtuna kommun kommer inte att kallas till några möten i år. Det klargjorde rådets ordförande Gill Brodin (C) under kommunfullmäktiges senaste möte efter en fråga från Gun Eriksson (S).

Samtidigt får Gill Brodin ett arvode på 77 000 kronor i år – ett arvode som oppositionen säger är öronmärkt för ordförandeskapet i landsbygdsrådet.

Men Gill Brodin har inga planer på att lämna tillbaka pengarna. Hon hävdar att arvodet även innefattar annat arbete.

– Varför skulle jag lämna tillbaka pengarna? Vi har årsarvoden för majoritetsarbetet, inte mötesarvoden, och det känner oppositionen till, säger Gill Brodin som hävdar att hon under året har arbetat med att utveckla sättet att arbeta med landsbygdsfrågor.

Istället för att ha ett landsbygdsråd där några få har inflytande, så behövs andra sätt för invånarna att påverka landsbygdsfrågorna, anser Gill Brodin.

­– Hur vi ska utveckla och öppna dörrarna för fler har varit ett pågående jobb för såväl mig som förvaltningen under en längre tid. Det hänger också ihop med att vi har flera råd som behöver utvecklas. Intentionerna är att landsbygdsborna och det näringsliv som finns där ska ha forum för dialog på bredare front och att vi i framtiden har tjänstepersoner som hanterar det, säger Gill Brodin.

Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) tycker det är konstigt att landsbygdsrådets ledamöter inte har informerats om utredningen och att utredningen tagit så lång tid.

­– Majoriteten påstår att det pågår utredningsarbete bakom kulisserna. Vad hände med den öppenhet och transparens som skulle genomsyra det nya kommunstyret? De representanter som blivit invalda i landsbygdsrådet borde bli inbjudna att delta i detta utvecklingsarbete, om det nu pågår ett sådant, säger Marie Axelsson som undrar varför ledamöter valdes till landsbygdsrådet 2019 om rådet inte ska ha någon funktion.

Gill Brodin hävdar å sin sida att ledamöterna har informerats.

– Ja det har dom, fler än en gång, svarar Gill Brodin.

Landsbygdsrådets uppgift är att föra fram förslag till politikerna och vara en länk mellan politikerna och invånarna på Sigtuna kommuns landsbygd. Rådet är ett rådgivande organ främst för kommunstyrelsen och består av en mix av politiker och representanter från de olika delarna i kommunens landsbygd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!