– Vi erkänner att vi gjort fel och gör allt i vår makt för att det inte ska hända igen, säger Karsten Bjärbo (KD), ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden.
Hur kunde det hända?
– Något sådant här får inte hända. Men här handlar det om den mänskliga faktorn. Sjukskrivningar och personalbrist har gjort att ordinarie personal inte varit på plats.
Sigtuna kommun lex Sarah-anmälde själva händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO i slutet av oktober.
– På så sätt kan andra kommuner också lära av det inträffade, så att det inte händer någon annanstans, säger Karsten Bjärbo.
Han berättar också att Sigtuna kommun redan har rutiner som säger att äldreboenden ska ha minst en van vårdare vid varje arbetspass. Vid detta tillfälle var det kvällspersonal, som båda var timvikarier, som förväxlade två äldre brukare med varandra.
– Åtgärder vidtogs omedelbart efter det inträffade och schemaändringar gjordes. För att undvika att något liknande händer igen har kommunen gått ut med ytterligare direktiv och påmint om att 50 procent av dem som jobbar på varje avdelning måste vara ordinarie personal.
I anmälan uppges att dagpersonalen, som kom in på morgonen, upptäckte att "brukare A" låg i "brukare B:s" rum, och vice versa. Den ena personen ska också ha fått den andres medicin och när en av dem larmade under natten gick personalen in till den andres rum. Ingen av de förväxlade personerna på äldreboendet uppges ha fått men av förväxlingen.