Migrationsverkets skyddsåtgärd – två meters avstånd

Migrationsverkets åtgärder för att minska smittspridning inkluderar inte skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket: "Det hade vi kunnat ställa krav på om vi var där."

Migrationsverket i Märsta

Migrationsverket i Märsta

Foto: Camilla Pålsson

Märsta2020-04-04 12:30

Migrationsverkets skrev i ett pressmeddelande att "vi sätter in åtgärder för att bidra till minskad smittspridning". Åtgärderna avser att begränsa besöken till Migrationsverkets, pausa muntliga utredningar, ha en lägre beläggningsgrad och att myndigheternas rekommendationer ska finnas på fler språk än svenska. 

De egentliga bristerna som skyddsutrustning för medarbetare och väl fungerande rutiner nämns inte.

I incidentrapporten från den 18 mars framkommer att medarbetare har fått slag i ansiktet, mot huvudet, skadat armen och höll på att bli biten. Sju medarbetare krävdes för att få kontroll över två försvarstagna. Upploppet hade sin grund i att en förvarstagen hade blivit smittad av covid-19.

Efter händelsen har fler isolerats. Oron har varit stor hos personalen och sjukfrånvaron högre än normalt och är så fortfarande. Vi ställer frågan vilken smittskyddsutrustning de anställda har fått efter det inträffade?

"Medarbetarna på förvaret i Märsta följer instruktionerna från smittskydd Stockholm. Det innebär att de tvättar händerna ofta och vid behov använder handsprit. Medarbetarna ska i kontakter med de förvarstagna som är isolerade, hålla ett avstånd på två meter", skriver Fredrik Söderberg Bruce, tillförordnad presschef på Migrationsverket, till tidningen. 

Migrationsverket hänvisar återkommande till rekommendationer från andra myndigheter, såsom sjukvården och Folkhälsomyndigheten. Men enligt Arbetsmiljöverket har Migrationsverket själva ansvaret för sina anställda. Det går inte att komma ifrån.

– Arbetsgivaren har ansvaret för att förebygga alla arbetsmiljörisker så att ingen ska behöva smittas, bli sjuk eller dö på grund av jobbet. Man ska göra allt i sin makt för att minimera risker och ohälsa på jobbet. Vi har en exceptionell situation just nu, men arbetsgivaren har fortfarande huvudansvaret, säger Ulf Strandberg, sakhandläggare på Arbetsmiljöverket. 

Att Migrationsverket är en myndighet är ingen ursäkt för att slarva med arbetsmiljön för personalen hävdar han, tvärtom. 

– Det handlar om tjänster som måste upprätthållas och då får man tänka lite extra på vad som kan behövas till de arbetstagarna i form av skyddsåtgärder. Det kan vara personlig skyddsutrustning, men det kan också vara andra åtgärder och rutiner. Det hade vi förväntat oss och kunnat ställa krav på om vi var där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!