Döms till livstid för mord vid hållplats i Märsta

Den man som dömdes av tingsrätten för ett uppmärksammat mord i Märsta, men friades av hovrätten, fälls nu slutligen av Högsta Domstolen.

Bild från bussens övervakningskamera. Bussen kom till hållplatsen när mordet skedde.

Bild från bussens övervakningskamera. Bussen kom till hållplatsen när mordet skedde.

Foto: Ur förundersökningen

Märsta2023-02-14 09:25

Mannen döms till livtids fängelse. Det var mitt på dagen i oktober 2020 som en man sköts till döds vid en busshållplats i Märsta. Flera personer blev vittnen till mordet, men ingen såg gärningsmannens ansikte. En övervakningskamera i en förbipasserande buss fångade förövaren på bild, men huvan på hans jacka skymde ansiktet. 

Efter polisutredning åtalades mannen, som nu är 25 år. Bevisningen bestod av olika indicier, bland annat dna på tomhylsor som hittades efter skjutningen. Åklagaren ansåg att indicierna tillsammans var tillräckliga för en fällande dom. 

25-åringen nekade till brottet men tingsrätten ansåg att bevisningen höll och dömde honom till livstids fängelse för mord. Domen överklagades till hovrätten som gjorde en annan bedömning och friade mannen.

För Högsta Domstolen har den centrala frågan varit hur långt bevisningen räcker när den enbart består av olika indicier men inget som direkt binder den misstänkte till gärningen. HD har nu kommit fram till att det finns mycket starkt stöd för åtalet och fäller mannen för mordet. Tomhylsorna med mannens dna samt en jacka med blodspår från offret, som hittades i den åtalades bostad, är de tyngsta indiciebevisen, enligt HD. 

Det är emellertid oklart när eller om 25-åringen kan börja avtjäna straffet. Efter hovrättens friande dom har mannen varit försvunnen och det anses troligt att han lämnat landet. 

Riksåklagare Petra Lundh, som överklagade hovrättens friande dom till HD, välkomnar utgången:

– Dagens dom är principiellt viktig och kommer att få en stor betydelse, inte minst vid skjutningar i kriminella miljöer där det ofta saknas vittnen som berättar vad som hänt och där bevisningen därför består av indicier, säger Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Eric Bylander, professor i processrätt vid Uppsala universitet, anser att domen kan bli viktig när olika indicier i brottmål i framtiden ska vägas samman och avgöra om en misstänkt frias eller fälls:

– Åklagarna har nu fått ett slags lägstapunkt för när det ändå räcker för att fälla enligt HD. Så det kan säkert få betydelse, säger Eric Bylander till TT. 

HD är inte enig om sin dom. En av domarna anser att indicierna mot 25-åringen är mycket besvärande men ändå inte håller för att fälla mannen för mordet. Enligt Eric Bylander visar det att bevisningen precis balanserar på gränsen för vad som krävs för en fällande dom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!