”Jag slappnar av med peruk”

Brunt, blont eller kanske en blandning. Långt eller kort. Med flera peruker på lager finns möjlighet att välja hår dag för dag, allt utifrån humör och väder.

Löshår. Maimuna Jarra visar det som blir början till en peruk. Huden lyser igenomt tyget som håret sys fast i, det gör att peruken ser naturligare ut.

Löshår. Maimuna Jarra visar det som blir början till en peruk. Huden lyser igenomt tyget som håret sys fast i, det gör att peruken ser naturligare ut.

Foto: Maria Larsdotter

Märsta2017-01-16 06:00

– Jag tänker: Vad ska jag ha på mig? Den svarta med långt hår, rött, kort hår eller som i dag när jag valt en tröja som börjar nedanför axlarna, vad passar bäst då? Det blev peruken Yassin för vädret var lite kyligt.

För Maimuna Jarra är perukvalet lite som att välja kläder. Det händer att hon provar och provar, för att sedan slita av sig håret eller ja, peruken då, eftersom inget känns rätt.

Maimuna Jarra är perukmakare och frisör, utbildad i Serekunda i Gambia som också är hennes hemland. Vi möts hemma hos henne i nya lägenheten i Märsta. Hon har precis flyttat dit, balkongen är ännu fullproppad med kartonger.

Till vardags har hon sex olika peruker som hon alternerar mellan, utifrån hur hon mår, om det är soligt eller kallt, dag eller kväll. Hennes syster som varit på besök från England, har för tillfället fått låna tre av dem. Inför fotograferingen lyckas hon ändå få ihop fyra olika hår. Alla har hon tillverkat själv.

Maimuna Jarra arbetar till vardags på en frisersalong i Valsta i Märsta som specialiserat sig på afrohår. Där arbetar hon främst med att sy in löshår på kunder som vill ha större volym på sitt riktiga hår eller med andra kunder som vill ha olika flätade frisyrer. Hennes hjärta klappar ändå allra mest för att tillverka peruker till människor med cancerdiagnos. Kunder som tappat sitt hår eller håller på att tappa sitt hår under behandling av sin sjukdom, kommer till henne för att prova ut en peruk.

– Jag rakade av mitt eget hår i oktober, cancermånaden, för att visa min kärlek till alla dem som har cancer. Alla kan bli sjuka och även om man är frisk kan man raka av sig håret ändå, säger Maimuna Jarra.

Men när hon får frågan om att bli fotograferad utan peruk tvekar hon, med ett skratt:

– Så här?? Nej, jag sätter på mig en peruk i så fall, jag brukar inte visa mig så här.

Jo, håret är viktigt för Maimuna Jarra men varför det är så viktigt är inte helt enkelt.

– Hår är något svårt, själva håret betyder mycket. Vi afrikaner har jättefint hår men just nu använder vi gärna löshår för att det är modernt. Jag använder peruker för att jag vill variera mig.

Hår är stor business, en industri som omsätter flerfaldiga miljardsummor varje år med olika produkter och behandlingar. Kvinnors, främst långa hår ses ofta genom en schablonartad, inte sällan manlig blick inom reklam, mode och konst. Hårmodet har dock varierat över tid och speglat samhällets religiösa, politiska, tekniska och ekonomiska förhållanden.

Maimuna Jarra arbetar främst med indiskt och brasilianskt löshår. Hon berättar att hennes kunder föredrar äkta framför syntetiskt hår, eftersom det är smidigare och lättare att sköta. Perukerna syr hon för hand, skillnaden jämfört med maskinsydda är stor, tycker hon. För hand är det lättare att få en mer exakt form som passar på huvudet och det i sin tur gör att peruken sitter bekvämare.

– När jag visar mina kunder att jag också bär peruk blir de ofta förvånade. Men det gör dem trygga och det händer att de vill ha ett likadant hår som jag. Jag kan också klippa peruken när den sitter på huvudet, kunden kanske vill ha en speciell frisyr, en speciell stil.

Inför fotograferingen av den fjärde och sista peruken börjar Maimuna Jarra att leta bland inflyttningskassar och kartonger. Hon dyker in bakom soffan, bakom bordet nere på golvet, hon öppnar ena garderobsdörren, stänger den och öppnar den andra för att en stund senare rota i den första igen.

– Den är så liten den korthåriga peruken att den är svår att hitta. Jag brukar inte använda den så ofta nu när det är så kallt, därför har jag den inte framme.

Till slut hittar hon den. En kort pagefrisyr i rött.

Vilket hår tar du på dig en dag när du inte mår så bra?

– Tar jag ens peruk då? Om jag inte jobbar är jag utan annars kan det bli vilken som helst. Det får mig att känna mig bekväm, att må bra. Jag slappnar av med peruk.

Så här kan du skänka hår

Änglahår är en ideell förening som samlar in hår från barn och skänker vidare till ett företag som gör perukproteser till barn.

Håret som doneras måste vara minst 35 centimeter långt, obehandlat, rent och torrt och får inte innehålla inslag av grått.

Samla håret i en eller flera svansar med gummiband var tionde centimeter.

Klipp svansen ovanför översta gummibandet.

Hår som tappats på golvet kan inte användas. Felvända hårstrån på en peruk gör att håret blir tovigt.

Lägg håret, tillsammans med ett donationsformulär i en plastpåse och skicka till: Änglahår för barn av barn, Stenmurklan 13, 435 40 Mölnlycke.

blogga.anglahar.se/donationer

Även hår från vuxna kan skänkas, vänd dig då till en frisör som har avtal med landstinget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om