Det räcker inte med en nattbemanning på sju personer som ska ha uppsikt över boendets nio avdelningar, menar IVO. Detta gäller även med hänsyn till tekniska hjälpmedel som finns. Tillgång till personal dygnet runt bör ske utan dröjsmål. Men så ser det inte ut på Arhem enligt IVO.
Arhems äldreboende har 80 platser för personer med demens. Boendet har två delar: en för korttidsboende och en annan för finsktalande personer.
Det framgick att när de boende lämnades ensamma uppstod problematiska situationer: att de boende avvek från avdelningen eller boendet, att de inte hittade till sitt rum eller toaletten, eller att de inte fick den hjälp de behövde, att de blev oroliga och rädda. Det uppstod även konflikter där de boende slog varandra.
Personalen uppgav att det är extra oroligt på korttidsavdelningen: boende känner sig vilsna i sin nya miljö och personalen hinner inte lära känna dem så väl.
Det är också ett problem när vikarier eller dagpersonal inte kommer till arbetet.
IVO har lagt särskild vikt vid följande:
33 av de boende uppvisar beteendemässiga och psykiska symptom vid demens. 25 boende har behov av hjälp av två personer. 50 personer kan inte aktivt kalla på hjälp via larm. 15 boende kan inte lämna sängen själva och ropar efter hjälp. Incidenter på boendet och problem med bemanning framgick inte av de rapporterade avvikelserna.
Enligt IVO måste det finnas tillräckligt med personal som ska svara på larm och bemöta boendes oro, vilsenhet, aggressivitet eller smärta. Det är också viktigt att personalen kan arbeta förebyggande mot bland annat olyckor.
Nu vill IVO att äldre- och omsorgsnämnden redovisar sin inställning till bristerna. Redovisningen ska även innehålla de åtgärder som nämnden har vidtagit, eller planerar att vidta – och när åtgärder genomförs. Om bristerna inte avhjälps kan IVO komma att fatta beslut om att förelägga nämnden att vidta åtgärder.
Enligt Lena Bjuhr Erngren, kvalitetschef på Äldre- och omsorgsförvaltningen, ska förvaltningen svara till IVO senaste den 18 maj.
Det var i januari 2019 som äldre- och omsorgsnämnden beslutade om ett sparkrav, som ledde till en minskning med två i nattpersonalen på Arhem. Boendevärden och lokalvårdaren har också tagits bort. Tidningen har skrivit flera artiklar där både personal och anhöriga larmat om situationen.