Märstanätverkets ledare borta – miste sitt uppehållstillstånd

Den 42-åring som pekats ut som Märstanätverkets ledare är fast utomlands.
– Det är ett av resultaten när myndigheterna började jobba gemensamt och följa pengarna, säger Lasse Wierup, författare och journalist.

Journalisten och författaren Lasse Wierup kommer nu med boken "Maffiapakten" som är en fristående uppföljare till hans bok "Gangsterparadiset". Han fick 2021 priset "Guldspaden" för bästa grävande journalistiska bok för Gangsterparadiset.

Journalisten och författaren Lasse Wierup kommer nu med boken "Maffiapakten" som är en fristående uppföljare till hans bok "Gangsterparadiset". Han fick 2021 priset "Guldspaden" för bästa grävande journalistiska bok för Gangsterparadiset.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Märsta2024-11-04 11:30

Nyheten i korthet

  • Den utpekade ledaren för Märstanätverket, en 42-årig man, har förlorat sitt permanenta uppehållstillstånd i Sverige efter att ha varit utomlands under en längre tid.
  • Mannen, som flydde till Irak 2021, anses sakna tillräcklig anknytning till Sverige trots att han bott här sedan 1980-talet.
  • Författaren Lasse Wierup menar att gängbrottsligheten i Märsta har minskat sedan 42-åringen lämnade landet och myndigheterna började arbeta mer aktivt mot organiserad brottslighet.

Ett av de sista spåren från gängledaren är enligt Lasse Wierups nya bok "Maffiapakten" en bild som mannen lagt ut på sig själv i sociala medier. Klädd i morgonrock dricker han en kopp kaffe på en balkong med grönklädda berg i bakgrunden. Texten till bilden lyder ”Ni får försöka hårdare”.

Men sedan får ärendet en ovanlig vändning. Migrationsverket bedömer att eftersom mannen har varit utomlands (i Irak) under en längre tid, utan att anmäla det i förväg, ska han nu bli av med sitt permanenta uppehållstillstånd. 42-åringen anses även sakna tillräcklig anknytning till Sverige – där han växt upp och bott sedan 1980-talet.

Uppgifterna finns med i Lasse Wierups senaste bok där han fortsätter att kartlägga och granska svenska kriminella nätverk. Lasse Wierup som har lång erfarenhet av att bevaka organiserad brottslighet och polisarbete, beskriver hur så kallade möjliggörare – till synes vanliga människor på olika poster i samhället – gör det möjligt för kriminella i bland annat Märsta att tvätta pengar samt att skaffa sig bostäder på falska grunder.

Under de senaste 2–3 åren har bilbränder, restaurangbränder, explosioner och skjutningar minskat något i Märsta, medan skjutvåld och explosioner har ökat i exempelvis Uppsala och andra delar av landet.

undefined
Tre bilar och en husvagn brann på Vänortsringen i augusti 2021. Totalt brann 12 bilar och en husvagn samma natt i Sigtuna kommun.

Bakgrunden kan delvis vara att Märstanätverkets 42-årige ledare flydde med sin familj till Irak 2021 efter att ha varit jagad av både polisen och andra kriminella. Flytten skedde i samband med en planerad rättegång mot mannen.

Vad händer nu? Kan han leda Märstanätverket på distans?

– Det är nog svårt att hålla ihop nätverket från utlandet. Det verkar inte finnas någon samlande kraft längre. Men det hindrar inte att det finns enskilda brottsaktiva personer kvar i Märsta som kan vara samhällsfarliga. Däremot har flera från nätverket fallit ifrån på olika sätt, flera sitter i fängelse, säger Lasse Wierup.

Men det finns också personer kvar i det lokala näringslivet, som enligt Lasse Wierup tidigare hjälpte nätverkets topp. Två av dessa så kallade möjliggörare ska ha hjälpt 42-åringen och hans fru att få ett huslån, trots att paret inte hade fasta jobb eller tillräckligt med pengar på banken. Banken gick att lura med hjälp av bland annat falska anställningsintyg och lönespecifikationer som en revisor hade skaffat fram inför att paret fick ett lån på 4,8 miljoner kronor, trots att gängledaren och hans fru inte var kreditvärdiga, enligt en dom i Stockholms tingsrätt.

undefined
Förödelsen efter ett sprängdåd 2019 mot restaurang Vivamus vid Sätuna torg. Det var Märstanätverkets unga medlemmar som i flera år utövade terror mot restaurangens ägare, enligt Lasse Wierup.

I boken förekommer även uppgifter om en av Märstanätverkets narkotikalangare som fick fast hyresbostad tack vare ett falskt arbetsintyg och en kvinnlig företagare som registrerades som ägare på en lyxbil för att dölja att bilen köptes av den 42-årige gängledaren.

Det var först när myndigheterna började granska gängledarens ekonomi som de kunde få fram bevis mot honom som höll i en rättegång. I Stockholms tingsrätt dömdes tre av fyra lokala möjliggörare för bland annat medhjälp till grovt bedrägeri. Samtliga har överklagat domen och hoppas på en ny rättegång.

Angående 42-åringen och hans fru skriver tingsrätten att de uppfyller förutsättningarna för brottet grovt bedrägeri, men eftersom de inte var på plats kunde de inte dömas.

I boken ifrågasätter 42-åringens advokat Thomas Olsson tingsrättens bedömning. 

”Jag kan bara notera att bedömningen har gjorts utan att man har haft någon kontakt med [42-åringen] och då är det väl en ganska osäker bedömning. Så om tingsrätten grundar sig på antaganden om vad icke-närvarande personer har haft för uppsåt eller inte, då låter det som att det är en ganska svag dom”, svarar Thomas Olsson på Lasse Wierups frågor.

undefined
Lasse Wierup, en av Sveriges mest erfarna kriminalreportrar, har läst protokoll, lyssnat på rättegångar och intervjuat inblandade personer när han har kartlagt det kriminella Märstanätverket.

Efter att 42-åringen har lämnat landet och efter att Sigtuna kommun tillsammans med polisen och andra myndigheter har börjat arbeta mer aktivt mot organiserad brottslighet har gängbrottsligheten alltså minskat i kommunen.

– Det kan tyckas att det inte är ett så grovt brott att fuska till sig ett banklån, men utredningen kring pengarna fick effekten att mycket lugnade ner sig. Det var en lokal variant av taktiken ”följa pengarna” som fick en större effekt än att utreda enstaka våldsbrott, säger Lasse Weirup.

37 personer i nätverket

I Märstanätverket ingick tidigare 37 personer, det var allt från tonåriga springpojkar till män i 40-årsåldern. Bland medlemmarna fanns personer som arbetar på stora logistikföretag och som har kopplingar till Arlanda. Märsta ansågs 2020 av polisen vara det näst värst drabbade området i Stockholmsregionen av samhällshotande brottslighet. På vissa av Märstas krogar pågick narkotikahandel ganska ostört under lång tid.

Under senare tid har skjutningar och bilbränder återigen förekommit i Märsta, men utslaget på flera år har just brott kopplade till organiserad brottslighet minskat.

Karta: Märsta station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!