– Sannolikheten att överleva ett hjärtstopp minskar med tio procent för varje minut som går då ingen gör hjärt-lungräddning. Jag hade varit död om inte min man gjort hjärt-lungräddning på mig när jag föll ihop livlös i duschen, säger Jenny Edlund, HLR-instruktör och ambulanssjuksköterska.
Det var i maj 2017 som hon drabbades av ett plötsligt hjärtstopp. Hennes man gjorde snabbt en hjärt-lungräddning. Ambulansen var på plats efter sex minuter. Hennes liv gick att rädda. Efter det har hon varit mån om att berätta sin historia och inspirera andra till att lära sig hjärt-lungräddning och våga agera.
Nu två år senare har hon startat Sigtuna HLR för att kunna erbjuda utbildning i hjärt-lungräddning.
– Men vi har även unika föreläsningar om hur det är att drabbas av och överleva ett hjärtstopp, att våga börja leva igen och inte bara överleva.
Hon och hennes man Mattias Edlund har föreläst på Karolinska sjukhuset och Södersjukhuset för sjukvårdspersonal om hjärtstoppet och vägen tillbaka. Nu senast i oktober talade de för allmänheten på Södersjukhuset i samband med "Restart a heart-day".
Enligt Jenny Edlund drabbas omkring 5 000 personer av plötsligt hjärtstopp, utanför sjukhusområden, i Sverige varje år. Av dessa räddas cirka 500 människor. Ett plötsligt hjärtstopp kan drabba vem som helst. Om ingen behandling ges inom några minuter efter att ett plötsligt hjärtstopp inträffat ökar dödligheten med cirka tio procent per minut som går.