Syftet med projektet är att sprida kunskap och förståelse om tolerans, attityder och fördomar bland barn och ungdomar. Det unika med Lika Olikas metod är att både elever, föräldrar och skolpersonal får ta del av utbildningen.
– Vi har under en längre tid arbetat tillsammans med Lika Olika och Mary Juusela kring frågor om utanförskap, tolerans och främlingsfientlighet. De är viktiga frågor för oss då vi engagerar oss i samhällsfrågor, säger Helena Ericson, hållbarhetschef på HSB Norra Stor-Stockholm som samarbetar med Lika Olika.
Samarbetet inleddes 2017 och sedan dess har toleransutbildningen hållits i fem skolor i Järfälla, Sollentuna och Upplands Väsby. I början av november var det Märstas tur. Föreläsningen ägde rum på Biokällan i Märsta.
Helena Ericson lägger till att dagens samhällsklimat är mycket tuffare än tidigare och många unga känner en stor otrygghet.
– Vi ser att samhället har blivit tuffare och att polariseringen ökar. Det påverkar självklart våra barn och ungdomar. Där har vi som vuxna och som samhällsbyggare ett ansvar. Empatin hos människor har minskat kraftigt de senaste 30 åren, det är väldigt tydligt.
HSB ser stora möjligheter att möta just barn och ungdomar i diskussionen, enligt henne.
– De är vår framtid och kanske man också en dag bor i en HSB-bostad eller rent av arbetar hos oss. Då ska man känna att vi är en arbetsgivare som tar ansvar.