Han och Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnorna, kom till Märsta för att få reda på mer om det offentliga partnerskapet (IOP) som kvinnojouren och Sigtuna kommun utvecklat här.
– Sigtunamodellen har inspirerat många kommuner och är något man pratar om på flera håll. Det verkar vara ett strukturerat och effektivt sätt att arbeta på, säger Ardalan Shekarabi, efter besöket.
Nyligen stod det klart att landets ideellt arbetande kvinno- och tjejjourer ska tilldelas 100 extra miljoner efter en uppgörelse mellan regeringspartierna (S och MP) samt C och L. Även Sigtuna kvinnojour kommer att få del av pengarna, men hur mycket det blir är inte klart än.
– Kvinnojourerna förtjänar allt stöd de kan få. De spelar en viktig roll i kampen mot våld och hedersförtryck. De är modiga och räddar bokstavligen många liv, säger Ardalan Shekarabi.
Förutom att ge skyddat boende åt misshandlade kvinnor, arbetar Sigtuna kvinnojour också förebyggande i skolor och i ett nätverk på Arlanda mot tvångsgifte och trafficking.
Hur vill du att kvinnojourerna ska arbeta framöver?
– Vi vill inte att de upphandlas, utan jag tror det blir mycket högre kvalité och högre engagemang om kvinnojourerna får förbli självständiga. Samtidigt behöver de ekonomiskt stöd från kommuner och landsting.
Med på besöket var även Sigtunas oppositionsråd Marie Axelsson (S).
– Våldet i nära relationer ökade i Sigtuna kommun i slutet av sommaren och det är något som oroar mig. Regeringens satsning på landets kvinnojourer behövs verkligen. Även det kommunala ekonomiska stödet till kvinnojouren behövs i fortsättningen men något måste även göras åt trångboddheten och en ökande arbetslöshet i kommunen som också kan vara orsaker till det ökade våldet i nära relationer, säger Marie Axelsson.
Hon säger att samarbetet i Sigtuna kommun är något de kan vara stolta över.
– Det är viktigt med kontinuitet och att vi håller i arbetet med Kvinnojouren över partigränserna. Våldet har inget parti, där måste vi stå enade, säger Marie Axelsson.
Kvinnojourens ordförande Marie Unander-Scharin säger att de är otroligt glada över besöket.
– Vi sa att det är viktigt att det är ett jämställt arbete mellan kommunen och kvinnojouren, vilket Ardalan Shekarabi verkar ha förståelse för. Han verkar genuint intresserad av de här frågorna och vi tycker att besöket kändes bra, säger Marie Unander-Scharin.