De har idrottslektionerna på gymmet

Grundskolan Bergius i Märsta har sedan fyra år tillbaka med lyckat resultat flyttat en stor del av sin idrottsprofil till en gymanläggning.

De personliga tränarna Anton Söderberg och Moa Lindén visar en övning för niondeklassarna.

De personliga tränarna Anton Söderberg och Moa Lindén visar en övning för niondeklassarna.

Foto: Maria Lindblom

Märsta2019-09-16 06:30

Alla larmrapporter om ökat stillasittande bland barn och unga gjorde att skolan Bergius valde att inleda ett samarbete med gymmet Tränamer i Märsta. En gång i veckan får högstadieeleverna möta sina personliga tränare på gymmet.

– Det är viktigt att lära ut rätt tekniker från början. Vi använder oftast kroppen som enda redskap i övningarna så att eleverna lättare kan fortsätta att träna själva hemma, säger Moa Lindén, en av de personliga tränarna som går runt och coachar eleverna under passen.

Ungdomarna tar passen på stort allvar. Många tycker det är kul och spännande att få träna i en lokal med blandade åldrar. Och de unga personliga tränarna fungerar lite som förebilder.

Niondeklassarna Kevin Koenis och Maximilian Odello är två av dem som tränar denna dag.

– Det är kul att vara här. Vi tränar ruscher och teknik. Vi har också lärt oss hur man ska göra för att motverka skador, säger Kevin Koenis.

Den personliga coachen Anton Söderberg nickar.

–  Det är jättekul att träna eleverna. Kanske är det lättare för oss som är lite yngre att få dem att tycka att träning är kul.

Alla elever deltar på sin egen nivå. Tränarna och elevernas idrottslärare försöker få eleverna att ta sig ur sina bekvämlighetszoner och att utmana sig själva.

– Träningen handlar lika mycket om inställning som att träna kroppen. Självdisciplin och respekt för andra, är även något som går att ta med utanför gymmet, säger Anton Söderberg.

Jiro Bitar, verksamhetschef på Tränamer, säger att förhoppningen är att den nya träningskulturen ska följa eleverna livet ut.

– Det är inte för något betyg eller för någon annan man ska träna, utan det gäller att hitta glädjen i träningen, vara ärlig mot sig själv och inte fuska, säger Jiro Bitar.

Han nämner alla fördelar som både elever, personliga tränare och lärare ser med träningen. Syreupptagningen, immunförsvaret, minnet, sömnen, koncentrationen med mera förbättras.

– Utöver det lägger vi fokus på teambuilding, något som motverkar mobbning, säger Jiro Bitar som också nämner att gymmet ska ha öppet hus 25 september.

– Familjekänslan är en grundvärdering hos oss. Målet med det öppna huset är att ge tillbaka till våra medlemmar och samtidigt presentera vår anläggning på ett bra sätt, säger Jiro Bitar.

Anton Söderberg i mitten visar en övning för Kevin Koenis och Maximilian Odello. - Det är kul att vara här. Vi tränar mycket ruscher, teknik och styrka, säger Kevin och Maximilian.
Anton Söderberg i mitten visar en övning för Kevin Koenis och Maximilian Odello. - Det är kul att vara här. Vi tränar mycket ruscher, teknik och styrka, säger Kevin och Maximilian.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!