Avföring bubblar upp ur golvbrunnen hos Karin

Bajskorvar och kiss bubblar upp ur golvbrunnen i lägenheten. Översvämningar har blivit återkommande inslag i vardagen för Karin Håkansson i Sätuna.

Bertil Olsson, pappa till Karin Håkansson, har fått ta över kontakterna med försäkringsbolag, HSB och bostadsrättsföreningen.

Bertil Olsson, pappa till Karin Håkansson, har fått ta över kontakterna med försäkringsbolag, HSB och bostadsrättsföreningen.

Foto: Maria Larsdotter

Märsta2020-05-29 09:00

Med hjälp av en sopskyffel öser Karin Håkansson avloppsvatten och plockar bajskorvar i badrummet i sin trerummare i Märsta. Under en två års tid uppskattar hon att det hänt cirka tio gånger att avloppsbrunnen har svämmat över. När hon hör att det börjar bubbla i golvbrunnen får hennes dotter stå och se till att det inte rinner över tröskeln och ut i lägenheten. Själv skyndar hon att knacka på grannarnas dörrar för att be dem att sluta spola sina toaletter och inte duscha tills rörmokaren varit där och åtgärdat problemet.

– Det är som en "neverending story". Nyligen fick dottern stå och ösa igen så att inte vattnet skulle rinna över tröskeln från badrummet ut till resten av lägenheteten. Under tiden ringde jag till jourrörmokaren. Rörmokarna som varit här säger samma sak; att det finns två krökar i avloppsrören som är för trånga, en nära min lägenhet och en nere i källaren. Jag orkar inte längre, det tar så mycket kraft och energi, min pappa har fått ta över kontakten med HSB, försäkringsbolag och föreningsstyrelsen, säger Karin Håkansson.

Problemen började, enligt Karin Håkansson, när stammarna renoverades med så kallad relining för sex, sju år sedan. Relining ses som ett snabbt och kostnadseffektivt sätt att renovera gamla avloppssystem och innebär enkelt uttryckt att nya rör pressas in i gamla befintliga avloppsrör. Efter en stamspolning som gjordes 2018, förvärrades problemen. 

– Det blev en jätteöversvämning. Vatten bara forsade upp ur golvbrunnen. Jag sprang och slängde ut badlakan på golven men vattnet fortsatte att välla ut och trängde ner under parketten. Bajskolvar och annat flöt omkring i vardagsrummet, säger Karin Håkansson.

Efter det fick golven och ytskikten i lägenheten bytas. Men problemen har fortsatt. Även grannen Pia Lötbom har också haft problem med avloppsvatten som kommit upp ur golvbrunnen i badrummet.

– Efter att reliningen gjordes hade jag jätteproblem. Då fick rörmokaren komma och fixa i mitt badrum ofta, flera gånger i månaden, men nu har jag inte haft några problem på länge, säger hon.

Alexandru Tudor är fastighetsförvaltare för HSB Norra Storstockholm. I en förvaltares uppgifter ingår bland annat att organisera och leda inre och yttre fastighetsskötsel. Han vill inte svara på frågor via telefon. Via mejl skriver han att han inte har mandat att svara på frågorna och hänvisar till styrelsen i bostadsrättsföreningen.

Robert Bodeäng är ordförande i bostadsrättsföreningen Husaren, dit Karin Håkanssons lägenhet hör. Han säger både att problemet undersöks och att han inte visste om problemet.

– Jag besvarar inga frågor nu. Jag har hört att du har varit i kontakt med vår förvaltare. Vi måste undersöka det här eftersom jag inte visste om problemet.

Men problemet har pågått under många år. Ni måste ju ha fått räkningar från jourrörmokare?

– Vi i styrelsen har inte uppfattat att det är problem, vi undersöker det nu, säger ordföranden.

Karin Håkansson har bott i samma lägenhet i över 20 år. Innan stamrenoveringen hade hon inte dessa problem.

– Jag vill bara att de ska åtgärda grundproblemet med trånga krökar i avloppsrören. Att stå och ösa skitkorvar var och varannan månad är inte kul. Nästa gång det blir översvämning kanske jag inte ens är hemma, både jag och min dotter jobbar ju, säger Karin Håkansson.

Karta: Sätunavägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!