Sveriges snabbaste hundar samlas i Märsta

Banorna har blivit snabbare, och hundarna springer fortare. Så beskrivs utvecklingen inom Agility-SM. Det finns olika knep för att förbereda sig inför tävlingen. "Vi har anlitat en personlig tränare," säger hundägaren Mats Gunnebro.

Uppsala hundvänners Linn Persson får en puss av hunden Amber. Det är deras första gång på Agility-SM och båda är nöjda.

Uppsala hundvänners Linn Persson får en puss av hunden Amber. Det är deras första gång på Agility-SM och båda är nöjda.

Foto: Jeanina Santiago

Märsta2023-07-01 05:00

Den personlig tränaren är inte avsedd för Mats, utan för hans pigga papillon Puzzla. Bland familjens hundar är det Puzzla som visat de egenskaper som krävs för att kunna tävla i agility.

– Hon är mycket mer alert och motiverad än de andra. Och hon är lydig, säger Mats Gunnebro.

Puzzlas tränare kommer från Västerhaninge och kostar 800 kronor per timme.

Lovisa Andersson har en annan strategi: styrketräning.

– Flisan och jag simmar och springer i skogen nästan varje dag. Vi tränar också agility tre gånger i veckan. Vi simmar långa sträckor, oftast i Blackeberg, vid Ljunglöfska slottet i Bromma, säger Lovisa.

undefined
Puss många gånger om. Hundratals pussar får Uppsalabon Linn Persson från sin hund Amber.

Under den soliga fredagen är team Puzzla och Flisan två av många ekipage som är på väg till ett stort fält av färgglada tält, koner, tunnlar och balansbrädor. Midgårdsvallen i Märsta har förvandlats till en temporär lekplats för de snabbaste och smidigaste hundarna i Sverige. För första gången blir Märsta scenen för Sveriges mästerskap i agility, en tävling i hundars fysiska förmåga och den djupa kopplingen mellan människa och hund.

Agility-SM sträcker sig över tre dagar med cirka 550 tävlande hundar per dag. Hundar av alla raser, storlekar och åldrar samlas, tillsammans med sina ägare och hejarklackar. De kommer från hela Sverige – från Ystad i söder till Gällivare i norr. Den yngsta hundtränaren är bara nio år och den äldsta 71.

undefined
"Generellt sett har banorna blivit snabbare, hundarna springer fortare, och handlingen – hur man styr hunden – har utvecklats", säger Teresa Olofsson, SM-general.

Teresa Olofsson, SM-general från Upplands Väsby, berättar att sporten Agility kom till Sverige från Storbritannien under 1980-talet. Tävlingar hålls årligen förutom under pandemin.

– I fjol ägde tävlingen rum i Piteå, och senast den hölls i Stockholm var 2011, i Solna.

Hur har tävlingen utvecklats genom åren?

– Generellt sett har banorna blivit snabbare, hundarna springer fortare, och handlingen – hur man styr hunden – har utvecklats.

undefined
Monica Valfridsson och hennes hund Bilbo, en Shetland sheepdog. De är från Märsta Sigtuna BK som är ansvarig för matkiosken. "Försäljningen går bra, agilityfolk är fikande folk," säger Monica och skrattar.

Huvudarrangören är Svenska agilityklubben tillsammans med Väsby BK, en brukshundsklubb som Teresa Olofsson är medlem i. Men hon ger också beröm till Märsta Sigtuna BK, som ansvarar för matkiosken.

– Evenemanget har väckt stor uppmärksamhet. Igår när jag gick här frågade många mig varför det finns så många hundar. Det är ju bra för att öka kunskapen om hundar och agility. Det är också bra reklam för vår klubb, säger Märstabon Monica Valfridsson.

På söndag koras fem svenska mästare och tre lagmästare.

undefined
Conny Söderström och hans hund Severin från Karlshamn är trötta efter allt springande med de orkar le inför kameran ändå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!