När tidningen träffar Ratsuda Sriwichai och Premsinee Srijans i Månkarbo hos deras arbetsgivare företaget Syltkrukan är de glada.
Annat var det i april i år när undertecknad träffade dem för första gången. Då hade de väntat i ett halvår på besked från Migrationsverket på sina ansökningar om förnyade uppehålls- och arbetstillstånd.
– Det var jättejobbigt att bara vänta och inte få jobba och inte ens vara här på företaget. Jag vill inte vara en belastning för samhället. Jag vill jobba och betala skatt, säger Premsinee Srijans som också förklarar att hon uppskattar att tidningen uppmärksammat deras fall.
Väninnan Ratsuda Sriwichai fick däremot arbeta medan hennes ansökan behandlades eftersom hon tidigare haft ett betydligt längre tillstånd än Premsinee Srijans.
I september, efter tio månaders handläggning, kom beskedet från Migrationsverket på deras ansökningar.
– Först kom det ett mejl där det stod att de fattat ett beslut, men ingenting mer. Ett par dagar senare kom ett brev med posten. När det stod klart att de fått sina tillstånd förlängda blev det glädjedans, säger Monika Sandström som driver Syltkrukan tillsammans med sin son Per Sandström och dennes fru Toy.
När de läst beslutet noggrant kunde de dock konstatera att det bara gällde till mars 2020.
– Våra pass går ut då och tillstånden kan bara giltiga så länge passen är giltiga, enligt Migrationsverket. Så därför måste vi göra nya ansökningar innan jul, säger Ratsuda Sriwichai.
Normalt kan man ansöka om ett nytt pass på den thailändska ambassaden i Stockholm, men där kunde de inte få hjälp med nya passansökningar förrän i februari nästa år.
Istället åker de hem några veckor till Chiang Rai i norra Thailand i november för att ordna med nya pass för att allt ska fungera när deras nya ansökningar om arbets- och uppehållstillstånd ska göras.
– Att åka hem gör ingenting. Vi har inte träffat våra föräldrar på över år nu så det ska bli så skönt att få komma ett tag och krama mamma och pappa igen, säger 29-åriga Ratsuda Sriwichai.
För tidningen har Migrationsverket förklarat att ett beslut ska fattas inom fyra månader. Från verkets sida säger man också att man i dag inte klarar den tiden, men att ett arbete har inletts för att man ska nå det målet igen. I dag är snittiden istället 135 dagar. För Ratsuda Sriwichai och Premsinee Srijans tog det betydligt längre tid än så.