Cosplay-tjejen som vill bli bäst i landet

Melissa Jansson lider av psykisk ohälsa men har hittat hem i en populär fantasivärld. Där är hon mer känd som Kawaiiwerewolf – en sockersöt men morbid varulv. Nu siktar hon på att bli bäst i landet på cosplay.

"Jag har alltid varit intresserad av annorlunda grejer", säger Melissa Jansson.

"Jag har alltid varit intresserad av annorlunda grejer", säger Melissa Jansson.

Foto: Mattias Sjöberg

Månkarbo2024-07-13 16:30

Nyheten i korthet

  • Melissa Jansson, även känd som Kawaiiwerewolf, siktar på att bli bäst i Sverige på cosplay. Hon skapar alla sina kläder, masker och tillbehör för sina olika karaktärer i sin ateljé i Månkarbo.
  • Trots att hon lider av psykisk ohälsa och autism, har cosplay blivit ett sätt för henne att hantera sina diagnoser. När hon klär ut sig "glöms" hennes tillstånd och hon får möjlighet att interagera med andra.
  • Melissa kritiserar dock vissa aspekter av cosplay-kulturen, som kroppshets och kränkande kommentarer, och anser att pornografiska inslag inte hör hemma i cosplay. Hon planerar att tävla i SM i cosplay nästa år med hopp om att vinna en resa till Japan.

Det är som att kliva rakt in i en sagovärld. Med skräckinjagade clowner, gulliga tingeling-figurer, varulvsmasker, blinkande dykarhjälmar, små japanska plastdockor och söta rosa teddybjörnar. För en stund känns det inte som att det är ett vanligt radhusrum i Månkarbo.

– Jag har precis byggt klart min ateljé här. Det är här jag i stort sett ägnar all min vakna tid åt att skapa kläder, masker, peruker, smycken och andra grejer som mina karaktärer behöver, säger Melissa Jansson, 29.

undefined
"Jag har alltid varit intresserad av annorlunda grejer", säger Melissa Jansson.

De flesta som kan mycket om cosplay, den populära subkulturen med japanska rötter, känner henne som Kawaiiwerewolf. En söt gullig varulv med mörka sidor.  Det är också Melissa Janssons "artistnamn" på egna sociala medier-konton där man kan se hennes imponerande kreationer och spektakulära karaktärer. Figurerna som hon klär ut sig till är oftast hämtade från tv-spel, filmer eller serier.

– Jag har bland annat tävlat i cosplay som Miranda i spelet Resident Evil och så har jag varit Big Sister i spelet Bioshock, men jag har även varit Tingeling från Peter Pan och Belle i Skönheten och odjuret. 

undefined
Miranda i Resident evil är en östeuropeisk biolog och kulteldare. Här i Kawaiiwerewolfs tappning.

 Hon var elva år första gången hon skapade egna dräkter och klädde ut sig. Nu gör hon gärna blodiga, läskiga och morbida figurer.

– Ja, jag är väl konstig på det viset, men hela familjen älskar halloween och vi tycker det är kul med skräckfilm.

I cosplay gäller det att efterlikna kända karaktärer så bra som möjligt. Det går att köpa utklädnad, men helst ska man göra egna. Melissa Jansson gör allt själv – samlar och köper tyger, fjädrar, skumplast, elektroder, stålnät, löshår, smink och allt annat som kan behövas.

– Det tog nästan två år att göra karaktären Miranda och jag lägger ned mycket pengar på det här. Men när andra kanske köper dyra märkeskläder handlar jag rekvisita istället. 

– Jag sliter hårt – det är blod, svett och tårar – för att få till karaktärerna så bra som möjligt. 

undefined
Melissa Jansson har äntligen byggt klart och fyllt sin atelje i radhuset i Månkarbo.

Men livsstilen har också fått henne att hitta en väg till att må bättre. Melissa Jansson har autism och lider av psykisk ohälsa, men när hon blir sina gestalter "glöms" detta. Cosplay har blivit ett sätt att hantera diagnoserna och detta delar hon med många andra utövare. 

– Vanligtvis har jag svårt att närma mig andra och interagera. Men när jag klär ut mig får jag massor av uppmärksamhet och tvingas att leva ut min roll lite. Det var lite jobbigt i början men nu älskar jag det.

Men allt är inte bra i cosplay-världen tycker hon. Även om de flesta i subkulturen är uppmuntrande så finns det även här problem med kroppshets och kränkande kommentarer. Dessutom har inslag med kinky-klädsel blivit vanligare på senare år.

undefined
Melissa här som baby från filmen Five nights at Freddy's, White Diamond från animerade tv-serien Steven universe och sist Spinel från Steven universe.

– Det är fel att koppla ihop porr med cosplay. På konvent kan man se män i bara läderstring och koppel stå bredvid barn som klätt ut sig till nallebjörnar. Det är två helt skilda världar som inte ska blandas ihop tycker jag, säger Melissa Jansson.

Trots det älskar hon att gå på konvent och på hyllan hänger tygarmband från ett 50-tal olika träffar runt om i landet. I cosplay är just dessa träffar ett viktigt inslag, då man får chansen att möta andra "nördar", men även tävla med sina kreationer.

– Oftast är jag där för att bara ha kul, men jag tävlar också ibland. Nästa år tänkte jag satsa ordentligt och siktar på att vinna SM i cosplay. Vinnaren får nämligen åka till Japan och det har länge varit min dröm.

undefined
Pappa Mats och mamma Jennifer ställer mer än gärna upp och klär ut sig. Här som kapten Krok och Mister Smee.
undefined
Att bli Miranda från Resident Evil tog två år.
undefined
Melissa Jansson som sjöjungfrun Nami river spirit från tv-spelet League of legends och Tingeling från Peter Pan.
undefined
Pappa Mats älskar uppmärksamheten han får i cosplay. Här som Colonial Marine från Aliens.
undefined
Perukerna har hon gjort själv. "Jag gör allting på egen hand", säger Melissa Jansson.
undefined
Varulsvhuvudet är tänkt att ha till bröllopet, och den lysande dykarhjälen hade hon som Big Sister från tv-spelet Bioshock.
undefined
Ateljén är fyllt av verktyg som är bra att ha när man ska gå in i en sagovärld.
undefined
Klart att Kawaiiwerewolf har gjort många varulvsmasker.
Galet poppis maskerad

Cosplay kommer egentligen från Japan och är en förkortning av engelskans Costume Play. Det går ut på att försöka efterlikna en karaktär från ett spel, en anime- eller mangaserie, eller något annat sammanhang. Fokus ligger oftast på kläder, accessoarer och rekvisita, men även på skådespel och framträdanden. Dräkten ska helst vara egensydd (men man kan även köpa färdiga kläder) och ju mer lik originalet den är, desto bättre. Cosplay förekommer främst på konvent och ibland också i tävlingsform.

Källa: Studiefrämjandet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!