Fibertåget rullar in i Månkarbo

En majoritet av villaägarna i Månkarbo har tecknat sig för fiber. Grupptryck och ”bra säljare” har spelat in. Men alla har inte köpt lösningen.

Fiberfolk i Månkarbo. Britt Pagard, Stella Andermo, Hans Eriksson och Jan-Erik Björk på en inspektionsrunda i Månkarbo. Alla fyra har tecknat sig för fiber, men Jan-Erik Björk nöjer sig med att dra in det till firman som han driver på orten.

Fiberfolk i Månkarbo. Britt Pagard, Stella Andermo, Hans Eriksson och Jan-Erik Björk på en inspektionsrunda i Månkarbo. Alla fyra har tecknat sig för fiber, men Jan-Erik Björk nöjer sig med att dra in det till firman som han driver på orten.

Foto: Erik Leijonhufvud

Månkarbo2017-01-12 15:33

En lång sträng med jord ligger utmed gamla E4 som leder genom samhället – känt för sin grill och för att den svenska förbundskaptenen i skidor, Rikard Grip, kommer härifrån. För att nämna två saker som satt orten på kartan.

”Mullvadarna” som jobbar längs med vägen är grävmaskinisten David Olsson och teknikern Per Eriksson. Hela hösten har de grävt och lagt kablar för snabbare kommunikation. Veckopendling är det som gäller. En och annan kabel har grävts av, men de har läget under kontroll och deras deras del i fiberförsörjningen närmar sig målgång.

Inne i Månkarbokyrkan sitter en kvintett och pratar om det som händer, beslut som tagits och vad fiberutbyggnaden kan göra för skillnad för orten.

– Vi var tveksamma, men vårt mobila bredband är jättedåligt och jättelångsamt. Ibland fungerar det inte alls, säger Stella Andermo.

Hon och hennes man driver ett grönsaksföretag och behöver ha tillgång till en säker och snabb uppkoppling för att kunna jobba effektivt.

Familjen har tecknat sig, precis som Hans Eriksson och Britt Pagard.

– Alla tog, så det blev lite grupptryck. Sen har företaget som uppvaktat oss bra säljare och sålde in fibern med att det går tio gånger snabbare än uppkopplingen som vi har i dag, säger Hans Eriksson.

Britt Pagard har investerat i en ny dator och är egentligen ganska nöjd med hur det fungerar att komma ut på nätet, men trots det valde familjen att ansluta sig för att täcka framtida behov.

Bengt Eriksson ligger lite före alla andra, har redan fått grävt fram till huset, men någon fiberkabel har han inte sett till. Han har inte samma operatör som övriga.

– Det pratades om installation i oktober, men jag glömde fråga vilket år, skämtar han.

Jan-Erik Björk är ”experten” i församlingen. Han jobbar med data och driver en firma i Månkarbo. Till företaget har han beställt fiber, men nobbade erbjudandet till det egna huset.

– Jag är avig, säger han utan omsvep och förklarar att utvecklingen går framåt.

Han pratar om fiber som en gammal teknik och sätter sin förhoppning till att det kommer billigare och effektivare lösningar med 5G-nätet. Jan-Erik Björk tycker också at det har varit svårt att få besked om dragningar och kostnader. Och så har han svårt att förlika sig med att de konkurrerande operatörerna i området inte kan dela på rören som grävs ner.

Vi säger hej till Bengt Eriksson som tackar nej till att titta till grävarbetet som pågår några stenkast från kyrkan.

Under tiden vi har pratat har ytterligare ett femtiotal meter kabel lagts på plats och bäddats ner under en skyddsfyllnad med fint grus.

Även om gruppen har lite olika ingångar, och alla inte hakat på, tror de att Månkarbo är en vinnare med fiber. Det öppnar upp för småföretagande och minskar avståndet till omvärlden.

– En snabb internetuppkoppling är en förutsättning för för att locka nya invånare till landsbygden, som samhället ser ut idag, säger Britt Pagard.

Höjer värdet på kåken

Installerad fiber ger huset en värdeökning. I Stockholm uppger flera mäklare investeringen höjer värdet på mellan 50 000 och 100 000 kronor. Attraktionskraften ökar och fiberinstallationen kan vara den faktor som gör att ett hus väljs framför ett annat av en köpare, det hävdar flera mäklare på olika håll i landet som uttalat sig om fiber.

Enligt Skatteverket får man göra avdrag för den delen av arbetet med fiberinstallationen som sker på den egna tomten, det vill säga grävarbetet och arbetet för att borra igenom väggen.

Källor: byggahus.se, svd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!