Viktig vattentäkt övervakas

Näringsämnen, plankton och bottenfauna har mätts i den årliga vattenundersökning i Mälaren. Mätningar som är viktiga för den stora vattentäkten i Mälardalen.

Vattentäkt. Den årliga miljöövervakningen av Mälaren är viktig.

Vattentäkt. Den årliga miljöövervakningen av Mälaren är viktig.

Foto: Maria Hedenlund

Mälaren2017-08-26 12:00

Mälaren är Sveriges tredje största sjö och är bland annat en vattentäkt för omkring två miljoner människor. Miljöövervakning har skett av Mälaren sedan 1965 och en återkommande övervakning görs av Mälarens vattenvårdsförbund.

Det var tidigare en kraftigt övergödd sjö men sedan 60-talet har fosforbelastningen minskat med 60 procent. Trots det finns det fortfarande för mycket näringsämnen i sjön.

– Övergödningen är det problem man pratat om länge, på vissa platser i Mälaren är det ett stort problem. Det finns ett behov av att jobba mer med den frågan, säger Ingrid Hägermark på Mälarens vattenvårdsförbund.

Vattenundersökningen görs varje år och provtagning sker på elva olik stationer runtom i Mälaren. I den senaste mätningen är provtagningen av olika anledningar inte riktigt jämförbar med tidigare år

– I vissa delar är statusen sämre, bland annat för att det är grundare där och mer utsläpp. Andra delar är djupare och har lägre utsläppstryck, säger Ingrid Hägermark.

De sämsta värdena finns i västra delarna av Mälaren, kring Västerås. Österut, i Prästfjärden och Björkfjärden sydöst om Veckholm, är statusen betydligt bättre.

Den regelbundna miljöövervakningen är viktig, främst för att dricksvatten för tusentals människor tas ur sjön.

– Men rekreationsbiten är också viktig. Vi mår bra att vara vid vatten, där vi kan bada och åka båt, På 60-talet var Mälaren i så dåligt skick att det inte gick att bada där, säger Ingrid Hägermark.

Utbyggnaden av de kommunala reningsveken har haft stor betydelse för en förbättrad vattenstatus, likaså minskade utsläpp från industrier och lantbruk.

Sjön utsätts dock för ett allt högre tryck i och med urbaniseringen av Mälardalen. Hushållen och fabrikerna blir fler och trafiken ökar.

– ­ Mälaren fungerar som en stor reningsbassäng. Vi behöver utöka provtagningarna, det är viktigt, säger Ingrid Hägermark.

Både samhället och den enskilde har ett ansvar för att begränsa föroreningarna i sjön.

– Det finns mycket man kan göra själv. Exempelvis att inte hälla ut överbliven målarfärg i slasken eller att man har en godkänd avloppsanläggning, säger Ingrid Hägermark.

Enklare saker att tänka på är att inte använda bakteriedödande tandkräm, det går också ut i vattnet och kan slå ut den normala bakteriefloran. Och i många skrubbkrämer finns microplaster som inte heller är bra för vattnet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!