Totalt genererade Uppsalas mötesindustri 179 miljoner kronor förra året, en ökning med 30 miljoner mot året innan, enligt Destination Uppsalas årsrapport. Varje person som deltar i en kongress eller ett möte uppskattas i genomsnitt spendera 3 500 kronor i stan på logi, shopping, kongressavgifter och restaurangbesök. Det gynnar det lokala näringslivet.
Antalet möten med mer än 50 deltagare ökade från 174 till 181 och antalet besökare från 27 000 till 29 000 mellan 2015 och 2016. En av de stora skillnaderna åren emellan var att många internationella möten arrangerades i Uppsala.
– Andelen ökade med 59 procent och många var förlagda under semestermånaden juli som ofta är en svag månad bland annat för hotellnäringen. Totalt sett blev 2016 ett rekordår när det gäller internationella möten och kongresser. Flera möten som brukar rotera mellan olika städer förlades till Uppsala. Vi har tidigare aldrig haft så många besökare, säger Anna Lindström som är Chef Möten och Evenemang vid Destination Uppsala.
I hela Sverige arrangerades totalt 260 internationella möten. Uppsala fick 46 av dem, Stockholm 101, Göteborg 40 och Lund bara 14 möten.
– Konkurrensen är hård mellan universitetsstäderna när det gäller de internationella mötena. Uppsala, Stockholm, Göteborg och Lund har liknande forskningsområden. Man konkurrerar om samma typer av konferenser, och här har Uppsala lyckats bra, säger Anna Lindström.
Vad beror det på att Uppsala lyckas?
– Dels att vi har två framstående sjukhus och universitet i staden. Men framför allt att vi har ett lokalt värdskap, personer som är verksamma i stan och vill arrangera och förlägga möten i Uppsala.
Även de nationella mötena med mer än 50 deltagare växte under 2016. Av de 303 nationella kongresser som arrangerades i landet förra året hamnade 53 i Uppsala, det gav bäst tillväxt bland jämförbara kommuner.
Hur ser då 2017 ut. Kommer siffrorna att dala om de roterande mötena hamnar på annat håll?
– Det vet vi inte riktigt ännu. Året är inte slut och fler nationella kongresser kan väga upp ett tapp i de internationella. Men sammantaget är tillväxten en bra indikation på vart Uppsala som mötesstad är på väg. Det går bra för Uppsala, säger Anna Lindström.
Vad behöver Uppsala bli bättre på?
– Inte mycket. Vi har en fantastisk tillgänglighet med närheten till Arlanda. Bra kollektivtrafik och gångavstånd till det mesta i stan. Vi har flera nybyggda hotell och vi har arenor som vi kan utnyttja bättre och på andra sätt än vi gör i dag. Möjligen skulle vi ha lite mer jädrar anamma och stolthet över Uppsala, säger Anna Lindström.