Pouya Movahed Rad, överläkare vid psykiatrin i Lund och forskare vid Lunds universitet tillhör dem som anser att mer kvalitativ forskning krävs innan man kan prata om en psykiatrirevolution. Detta trots att han själv leder ett forskningsprojekt kring psykedelika.
– Det finns fortfarande många obesvarade frågor, säger Pouya Movahed Rad.
Det är framför allt forskningsmetodiken han kritiserar och uppger två huvudskäl till sin skepsis.
– För det första. Vad är det för sjukdom som ska behandlas? Tänk en skala där en sedan några månader deprimerad Nalle Puh ligger och stirrar i taket och vägrar äta "håning" i ena änden. I andra änden hittar du åsnan Ior, som konstant är nedstämd. Båda är deprimerade, och Nalle Puh är tydligt sjuk i en djup depression. Det är inte så Nalle Puh brukar bete sig. Men är Ior verkligen så sjuk att han behöver insatser från vården?
– För det andra. Vilka är patienterna? I de flesta forskningsprojekt som genomförts har patienterna anmält sig själva. Det blir ett orealistiskt urval. Varför annonsera efter patienter istället för att välja ur det vanliga patientflödet?
Depression och ångest är två av de tillstånd som psykedelisk terapi visat sig vara effektivt mot i flera forskningsprojekt. Men Pouya Movahed Rad är inte övertygad.
– Dessa sjukdomar har inga signifikanta markörer som man kan mäta. Till skillnad från om man lider av exempelvis blodbrist. Om blodvärdet påverkas av behandling är det en objektiv markör på att behandlingen fungerar.
Poyua Movahed Rad återkommer flera gånger i samtalet till hur lurig diagnosen depression är.
– Det finns en uppsjö av behandlingsmetoder, men folk är deprimerade i alla fall. Människors ofta berättigade missnöje med livet måste omtolkas till diagnoser för att de ska få tillgång till samhällets resurser. Det finns många frågor att ställa kring detta.
Pouya Movahed Rad håller heller inte med om att alla studier med psykedelisk terapi visar på positiva resultat.
– En studie publicerad i New England Journal of Medicin från 2021 visar ingen signifikant skillnad mellan psilocybin och en vanlig SSRI-medicin för depression, för att ta ett exempel.
Han är dock öppen för att psykedelika kan vara en lovande väg framåt.
– Vi vet inte. Kanske det funkar för vissa tillstånd, kanske inte. Det återstår att se. Men om psykedelika levererar lika bra som SSRI-preparat är det rätt att bygga vidare på det.
Nyligen har Pouya Movahed Rad och hans kollegor beviljats 6,7 miljoner kronor för att genomföra en pilotstudie som undersöker psilocybins potential i behandling av anorexia nervosa hos unga vuxna.
– Patienter med ätstörningar är rigida i sitt tänkande och psykedelika kanske kan hjälpa dem att tänka i nya banor. Dessutom är vikt en signifikant markör, det går att väga och mäta resultaten man får.
Ytterligare än sak som Pouya Movahed Rad vill veta mer handlar om vad som egentligen händer i hjärnan när man tar psykedelika. De forskare och forskningsstudier UNT talat och kommit i kontakt med verkar rätt överens om att substanserna ändrar på hur hjärnan kommunicerar mellan sina olika delar. Invanda tankemönster bryts upp och ger rum för nya tankebanor.
– Det händer saker, ja! Men vad? Det vet vi inte säkert, säger Pouya Movahed Rad med eftertryck.
– Det är i alla fall inget trolleri – det är biologi.