Runt om i samhället Lövstalöt – en mil norr Uppsala – har det placerats skyltar på flera hundbajstunnor som säger att de ska försvinna.
Flera personer som UNT varit i kontakt med har reagerat på skyltarna som saknar avsändare. Någon har undrat om det är ett busstreck och en annan om budskapet verkligen stämmer.
Beskedet på skylten är att man som hundägare i framtiden ska ta med bajset hem till bostaden och slänga det i facket för restavfall i de fyrkärlsfack man snart får från Uppsala Vatten.
Hos vägföreningen bekräftas att det är de som satt upp anslagen på hundbajstunnorna.
– Jag tycker nog att vi varit tydliga med informationen på vår hemsida och på sociala medier. Det som står på skyltarna är korrekt, säger Christer Lindhök hos vägföreningen i Lövstalöt.
Han fortsätter:
– När säckarna med hundbajspåsar tidigare blivit fulla har vi i vägföreningen tagit hand om dem och källsorterat i containers. Nu ska de tas bort och då har vi ingenstans att göra av hundbajset. Därför blir det den här lösningen – du tar själv hand om bajset, tar hem det och lägger det i restavfallet.
Att containerna försvinner hänger samman med en lagändring som säger att alla vanliga förpackningar från hushåll ska sorteras i eller nära hemmet i så kallade fyrkärlsfack med fack för ofärgat glas, färgat glas, plastförpackningar och restavfall.
Kärlen kommer att hämtas upp av kommunen – i detta fall Uppsala vatten.
Stefan Lassen som är projektledare på renhållningen hos Uppsala kommun förklarar att det finns alternativ till att bära hem bajspåsarna.
– I våra kommunala sopkärl får man även fortsättningsvis slänga bajspåsarna. Vi ser gärna att allmänheten plockar upp efter sig, säger Stefan Lassen.
Han förklarar dock att man ska läsa informationen på sopkärlen.
– Man får slänga hundbajspåsar om inte något annat sägs. Ett undantag är de kärl där man får slänga glas. Där vill inte ha bajspåsar. Man får inte heller kasta hushållssopor i våra sopkärl.
Är nedskräpningen ett problem i Uppsala kommun?
– Det kan bli en utmaning och problem på en del platser runt om i Uppsala. Från kommunens sida går vi på patrull med 12 till 15 personer varje morgon och plockar skräp som hamnat på ställen där den inte ska göra det.