I början av oktober beslutade polismyndigheten att utöka sin kameraövervakning i flera områden i Uppsala. För Lövstalöt har det inneburit fast kameraövervakning, dygnet runt, alla dagar i veckan. Det har polisen fortsatt med utan några förändringar.
Den mobila kameran som polisen haft utplacerad i området togs däremot bort i slutet av november. Det var just i det området som en explosion i nära anslutning till en villa inträffade i lördags.
– Det handlar om begränsade resurser, rent krasst. Vi har ett stort antal människor som behöver hjälp och från polisens håll tvingas vi löpande göra bedömningar för hur vi ska fördela den här typen av bevakning på det mest effektiva sättet, säger Jale Poljarevius, chef för underrättelsesektionen vid polisregion Mitt.
Många av grannarna till villan som utsattes för helgens sprängdåd var medvetna om att adressen kamerabevakats av polis. Enligt uppgifter till UNT ska den mobila kameran som monterades ned ha stått på gatan, riktad mot huset som utsattes för dådet.
På måndagsmorgonen doftar det fortfarande bränt i området efter sprängdådet. Den kraftiga detonationen slet loss en hängränna och kastade upp den i ett träd på tomten. På vägen och på tomten flera meter från huset ligger träsplitter utkastat i snön.
Samtidigt som nyfikna förbipasserande sakta kör förbi anländer en glasmästare för att åtgärda de flertalet fönster hos grannarna som krossades av tryckvågen.
Redan på förmiddagen dagen efter dådet kunde polisen emellertid bekräfta att två personer hade anhållits. Händelsen utreds nu som mordförsök. Men även om de två personerna kunde anhållas medger Jale Poljarevius att polisen gjort en felprioritering när kameran monterades ned.
– Ja, med facit i hand kan vi konstatera att vi skulle ha prioriterat annorlunda. Samtidigt är det lätt att säga det i efterhand. Det är en bedömning som noggrant görs i varje enskilt fall. Prioriteringar måste göras och det är en utmanande balansgång mellan säkerhetsåtgärder och behovet av att hjälpa människor i nöd, säger han.
Han konstaterar också att det inte är första gången polisen ser liknande samband mellan nedmontering av övervakningskameror och våldsdåd mot särskilda adresser.
– När polisen har prioriterat om dessa bevakningar har gärningsmännen passat på. Det är ett återkommande problem vi har kunnat se, säger han.
Enligt Jale Poljarevius kan anledningen till att gärningsmännen har en sådan koll på polisens agerande bero på olika saker, som att de uppmärksammat polisens praktiska arbete på platsen. Men det finns också en risk att uppgifter läckt.
– Vi kan inte sticka under stol med att det finns en pågående oro för läckage av känslig information. Det gör att vi måste vara medvetna om att vår arbetsmetodik kan vara sårbar. Vi får inte underskatta motståndarna.
Nu krävs försiktighet och att polisen överväger mellan olika strategier för att undvika exponering eller läckage av kritisk information, menar han.
– Vi står tyvärr inför en utmaning där gärningsmännen i många fall har en alldeles för stor inblick i vårt arbete, på grund av informationsläckage, menar Jale Poljarevius.