– Antonio och jag var på semester och hade fått allt fler inbjudningar att medverka på kammarmusikfestivaler runt om i landet. Då fick vi idén till att starta en egen, berättar Thomas Rudberg när vi träffas i hans föräldraras hus som ligger precis vid norra porten in mot Lövstabruk.
Platsen för en klassisk kammarmusikfestival i denna genuina 1700-talsmiljö tycker han inte kan bli bättre.
– Vi har skapat en kammarmusikfestival där unga musikstuderande framför klassiska stycken. I år är vi fem i ensemblen och framför verk i sättningar allt från solo till kvintett. Vi känner varandra sedan tidigare. Och vi har spelat tillsammans, säger Thomas Rudberg, 24-årig pianist.
Inför konserterna repeterar de fem musikerna i Thomas Rudbergs föräldrarnas villa och de får möjlighet att under trevliga former umgås.
– Höjdpunkten är förstås konserterna i Orangeriet som är en fantastisk konsertlokal. Både vi och publiken kan frossa i Lövstabruks charmiga och pampiga 1700-talsmiljö. I pausen vid konserterna öppnar vi de stora dörrarna till Orangeriet och publiken kan njuta av trädgården, vattnet och herrgården, säger han lyriskt.
Festivalen genomförs under tre dagar 10-12 juli. Under premiärdagen framför en pianokvartett ett modernt klassiskt verk av 24-årige Frej Wedlund. Det har blivit en tradition att ge en ung klassisk musiker i uppdrag att skriva ett verk till festivalen.
Själv är Thomas född i Bryssel och började ta pianolektioner vid sex års ålder. När han fyra år senare flyttade med familjen till Sverige fortsatte han med pianolektionerna. När han gick i sjuan studerade han på Lilla Akademien, senare på musikhögskolan.
Thomas Rudberg tror att sommarens festivalprogram tillfredsställer flera smakriktningar:
– Här finns rysk högromantisk musik av kompositörer som Sjostakovitj och Borodin, romantiska verk av Rebecka Clarke, svensk modern klassisk musik och musik i folkton. Vi tror sommarkvällarna blir ljuvliga i Orangeriet, säger Thomas Rudberg.