När brukspatron åt julmiddag i köket

Det har dukats upp och pyntats för jul på herrgården i Lövstabruk. Nu bjuds allmänheten in och får följa med på en tur i de praktfulla lokalerna.

Julen är på plats i herrgården i Lövstabruk. Under helgen visas herrgården upp för allmänheten.

Julen är på plats i herrgården i Lövstabruk. Under helgen visas herrgården upp för allmänheten.

Foto: Kjell Sjöberg

Lövstabruk2019-12-06 14:30

Längre tillbaka pågick julfirandet på herrgården under flera dagar och involverade många människor. Bruksägarfamiljen De Geer hade själv under många år en egen privat julmiddag på julafton, men man bjöd också in bruksarbetare, tjänstemän, barn på bruket och nära vänner till den praktfulla herrgården som byggdes på 1720-talet.

Den herrgård man får titta in i under helgen är den som byggdes upp efter rysshärjningarna 1719. 

När bruksägarfamiljen åt middag på julafton höll man till i köket, inte i någon av de mäktiga salarna.

– Det var en tradition under många år och bara några år innan släkten de Geer 1986 donerade herrgården till Statens Fastighetsverk var det här man åt sin julmiddag, berättar Josephina Wesström Juhlin, intendent på Leufststiftelsen.

På julaftonen var det upptänt med flera hundra ljus i olika storleker i köket. Alla ljus var vita och de flesta av ljusstakarna röda. Vitt och rött är två av de färger som förknippas med släkten de Geer.

– Båda färgerna finns i det adelsvapen som släkten har och alla blommor som vi kommer att dekorera herrgården med nu under julen är röda och vita, förklarar Josephina Wesström Juhlin som kommer att leda helgens guidade turer på gården.

I den stora salen på nedervåningen var det stor middag på annandag jul när brukspatronen bjöd alla sina tjänstemän med respektive på julmat.

– Det brukade var runt hundra personer i den här salen då. Nu är det dukat för lite färre personer, säger Josephina Wesström Juhlin.

Men även bruksarbetarna och alla pensionärer som hade jobbat på bruket var välkomna till herrgården under julhelgen på olika bjudningar. För brukets barn hölls det söndagsskola i herrgården.

– På pensionärsträffarna bjöds det kaffe med fikabröd. Bland annat lussekatter.

Under helgens visningar kommer besökarna att få veta skillnaden mellan en lussekatt och ett lussebröd. 

Förutom visningar av herrgården så är det julmarknad under både lördagen och söndagen i Lövstabruk med mängder av utställare. 

Även Lövstabruks kulturförening och svenska kyrkan bjuder in till aktiviteter. I kyrkan blir det adventsmusik på Cahmanorgeln med stycken från tidiga barockmästare. Det bjuds även på en högmässa enligt 1693 års gudstjänstordning. Under mässan kommer fokus att läggas på rysshärjningarna för 200 år sedan och dagens konflikthärjade värld.

Karta: Lövstabruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!