Medan mäsken stod till sig inne i Lövstaölets vänners bryggeri passade guiden Anders Beckman på att visa deltagarna i bryggningskursen hur man tillverkade öl förr i tiden. Inne i bryggeriet från 1700-talet stod träkärl och kopparbyttor som man använde då vörten kokades upp med humle.
-Det är fascinerande att de har kommit på hur man brygger öl från början för det är en omständlig process, säger kursdeltagaren Birgitta Olsson från Stockholm.
Guiden Anders Beckman förklarade att det förr i tiden inte sågs som någon konst att brygga öl.
-Förr i världen bryggde människor jämt öl hemma. Själva bryggningen tog kvinnorna hand om och det fanns instruktioner i kokböckerna. Nuförtiden är det återigen trendigt att brygga eget öl, många har fått upp ögonen för god öl och man kan ju brygga ölet precis som man vill ha det.
Väl tillbaka i Lövstaölets vänners medlemsbryggeri var det dags att laka ur sockret ur mäsken och mycket varmvatten hälldes på för att få en tillräckligt klar vört.
– Lakningen får inte gå för fort, då blir det för mycket socker i ölet, men det får inte heller gå för sakta för då blir det för beskt, säger Anders Beckman.
Anders Erik Olsson från Stockholm, som fått ölbryggningskursen i 50-årspresent av sina bröder som också var på plats, fick hjälpa till att hälla upp vörten i kokkärlet där det sedan skulle smaksättas med humle.
-Det är roligt att få lära sig hela tillverkningsprocessen bakom en dryck som man dricker ofta. Det kan hända att vi börjar brygga en sats i källaren när vi kommer hem, säger han.