Kräftsoppa till en sjuk människa

Soppa på gädda, stuvad sparris eller späckade änder. En kokbok med recept från 1700-talet ska öka intresset för kulturmiljön i Lövstabruk. Det hoppas Stiftelsen Leufsta som ansvarar för verksamheten vid bruket.

Ansvarig. Ulrika Borger Dåderman, verskamhetsansvrig för Stiftelsen Leufsta.

Ansvarig. Ulrika Borger Dåderman, verskamhetsansvrig för Stiftelsen Leufsta.

Foto: Christer Bergström

Lövstabruk2018-01-16 10:00

– För att locka ännu flera besökare behöver vi utveckla verksamheten i Lövstabruk. För att göra det tror vi att den här satsningen med lokala historiska maträtter i samarbete med lokala matproducenter är en bra väg att gå, säger Ulrika Borger-Dåderman, verksamhetsansvarig vid Stiftelsen Leufsta.

I centrum för satsningen finns en kokbok från 1700-talet som man hittat i Leufsta bruksarkiv. I originalversionen av boken finns 391 recept med tidstypisk mat från 1700-talets Uppland.

– Vi har gått igenom kokboken tillsammans med personal på bruksarkivet och en kock och gjort ett urval av recept som kan vara aktuella att servera i olika sammanhang till matgäster som kommer hit till Lövstabruk, förklarar Ulrika Borg-Dåderman.

I originalversionen fanns en hel del intressanta recept som fylld ox- eller lammhjärna, enligt Ulrika Borger-Dåderman.

– Ingen av de maträtterna kommer att tillagas och serveras, förklarar hon.

Däremot kommer sannolikt soppa på gädda, stuvad sparris och späckade änder och ytterligare ett knappt 70-tal maträtter att tillagas på något att de matställen som ingår i projektet.

– Ambitionen har att det här ska bli en helhetsupplevelse där matgästen förutom måltiden även ska få lära sig saker om mathistoria och odlingslandskapet här i området, förklarar Ulrika Borger-Dåderman.

Ett recept som sticker ut lite är "kräftsoppa till en sjuk människa" och som kanske lockar en och annan restaurangbesökare. I soppan ingår förutom kräftor även muskotblommor, saffran och vin från Rhen i Tyskland.

– När det gäller vissa recept har vår kock fått göra en del tolkningar och anpassningar för att de ska fungera att tillaga i dag, berättar Ulrika Borger-Dåderman.

Arbetet har redan inletts då Stiftelsen Leufsta träffat flera lokala producenter för att diskutera projektet och hur man ska jobba vidare.

– Den lokala förankringen i projektet är viktig och att lokala producenter och företagare finns med och är delaktiga i hur arbetet ska läggas upp, menar Ulrika Borger-Dåderman.

Stiftelsen Leufsta har även fått ett ekonomiskt stöd på en dryg kvarts miljon kronor till projektet av Jordbruksverket.

Tidigt i höst är tanken att 1700-talsrätterna ska finnas på olika matställen i Lövstabruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!