Hemliga rum och människoöden på herrgården

Den lilla människans levnadsöden är den röda tråden i höstens berättarvandringar på herrgården i Lövstabruk.

Ett besök i naturaliekabinettet och en koll på den sista personen som avrättades i Lövstabrukstrakten i Vidväg ingår sannolikt.

Ett besök i naturaliekabinettet och en koll på den sista personen som avrättades i Lövstabrukstrakten i Vidväg ingår sannolikt.

Foto: Kjell Sjöberg

Lövstabruk2018-10-19 19:00

– Att få se saker och ting ur ett underifrån perspektiv och ta del av den lilla människans öden i historien tror jag lockar flera mera än att få höra historier om bruksägaren Charles, säger Åsa Norling, manusförfattare till årets upplaga av berättarvandringen Sanning, Saga och Sägen på Lövstabruks herrgård.

Berättarvandringen är en blandning av vandringsteater, guidning och berättarstund och kommer att genomföras under höstlovet i slutet av oktober och början på november.

– Tanken med vandringen är att publiken själv ska skapa sig bilder av olika situationer och händelser utifrån vad den som leder vandringen berättar, förklarar Åsa Norling.

Under turen kommer det att bjudas på en del överraskningar och besök i rum som inte visas på de vanliga herrgårdsvisningarna. Tidigare har det varit vålnader som tittat fram ur olika skrymslen och vrår och så har deltagarna fått vara med om en seans.

Vad det kommer att bli år vill inte Åsa Norling berätta.

– Det ska man uppleva på plats, säger hon.

Berättelserna har förankring i den norduppländska myllan och historien. Bland annat kommer rysshärjningen 1719 att återges på olika sätt. I samband med rysshärjningarna brändes Lövstabruk och flera andra bruk ner av de framstormande ryska trupperna.

Några få delar av den gamla herrgården, som fanns innan 1719, har man lyckats bevara för eftervärlden.

Ett av de rum som finns kvar kommer deltagarna att få besöka.

– Det är en källare med jordgolv som ligger under köksflygeln som vi kommer att besöka, säger Åsa Norling som bor i Hållnäs och ingår i det som heter Hållnäs konstnärskoloni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om