– Jag har precis tillträtt och håller nu på att möblera upp samt ställa i ordning köket på värdshuset, men självklart vill jag komma i gång så snart som möjligt, säger Tomas Pettersson.
Han fick för en tid sedan höra att Statens Fastighetsverk, som äger värdshuset i Lövstabruk, sökte en ny långsiktig arrendator. Han tog då snabbt kontakt med myndigheten och efter några samtal vara parterna överens om ett treårigt avtal.
– Det känns bra att vi så snabbt kunde hitta en lösning och skriva avtal med en ny och etablerad restauratör, säger Cecilia Wretling, förvaltare på Statens Fastighetsverk.
I hyresavtalet ingår förutom värdshuset även hotell och konferenslokaler. I samband med upphandlingen har Statens Fastighetsverk begärt 240 000 kronor i årshyra för lokalerna.
– Vi har ett avtal med justering av hyran inledningsvis för att ge den nya hyresgästen en bra möjlighet att komma i gång med verksamheten, säger Cecilia Wretling.
Den 56-åriga Tomas Pettersson har under en stor del av sitt yrkesverksamma liv jobbat inom restaurang- och cafébranschen. De senaste åren har han drivit golfrestaurangen i Öregrund och innan dess Norrtäljebåten, Häverödals hotell samt caféverksamhet i Grisslehamn.
– Golfrestaurangen hade öppet bara delar av året. Nu kommer jag att driva en verksamhet som ska hålla öppet året om. Det ska bli spännande och jag har förstått att det finns efterfrågan på bygden efter det också, förklarar Tomas Pettersson.
Han vill sätta sig egen prägel på verksamheten och i värdshuset återskapa femtiotalskänslan med stilig serveringspersonal i vita kläder, vackert porslin på linnedukar och fina bestick.
– Jag vill ta tillbaka lite av den här gamla klassiska känslan som fanns på brukens värdshus, säger han.
Verksamheten kommer att vila på flera olika delar. Under sommarens högsäsong räknar han med att ha ett tiotal anställda.
– Jag kommer att ha fyra ben i verksamheten, vilket betyder att jag kommer att bedriva hotell och restaurang men även fest- och konferensmöjligheter, förklarar Tomas Pettersson.
Han tog över verksamheten den 1 oktober. Exakt när den kommer i gång är lite oklart.
– Ambitionen är att kunna servera skinksmörgås och fika och kanske lite annan julmat när det är julmarknad i Lövstabruk den andra advent i år. Men innan jag öppnar måste möbler och utrustning vara på plats och tillstånden klara, säger Tomas Pettersson.