Ljusstakarna är i färgerna svart eller vitt och har en annorlunda form. De är toppigt triangelformade, har sex ljushållare och görs i tre storlekar. Den högsta är 1,15 meter hög.
– Ljusstaken är en festljusstake, men påminner om en kyrkljusstake. Den passar att stå i höga fönster, säger Stefan Helleberg, tätt omsluten av ljusstakarna.
Har du designat den själv, undrar jag?
– Nej, designen är gammal, från tidigt 1800-tal. Jag är god vän med Lars Sjöberg, förre intendenten på Nationalmuseum. Han samlar på möbler från 1700-talet. Han köpte ljusstaken som har sitt ursprung från Lennartsnäs herrgård i Stockholms-Näs socken. Jag fick låna ett exemplar för att göra en kopia, berättar Stefan Helleberg som har sitt möbelsnickeri i den gamla ladugården, Hantverkets hus, på Lövstabruks herrgårdsområde.
– Visst är det en smula märkligt; jag började göra redan ljusstaken år 2001. Jag visade den på utställningar och placerade den i verkstadens fönster.. De första fyra, fem åren sålde jag nog ingen. Nu har fler och fler upptäckt den och jag är verkligen glad över beställningen från Malmstenbutiken. Jag hoppas att det blir fler leveranser dit, säger möbelsnickaren Stefan Helleberg, före detta trädgårdsanläggare.
Han hade snickeri som hobby tidigt i livet, han började hantera handverktyg redan som barn. I mitten på 1980-talet gick han en maskinsnickarutbildning och tio år senare en finsnickarutbildning i historiskt snickeri.
Så startade han firman Snickeri Trä-gården år 1992 och kom samtidigt in på en ettårig utbildning i historiskt möbelsnickeri.
– En del tror att jag inte kan stava till trädgård när de ser min företagslogga, hehe, det är en liten ordlek som associerar till mitt tidigare jobb som trädgårdsanläggare. Jag är en kopierare som person och har därför fastnat för att göra exakta kopior av 1700-talsmöbler, säger han och får något speciellt i både rösten och blicken.
Hos möbelsnickaren Stefan Helleberg existerar standardprodukter. Han gillar inte att serietillverka. Hans blick fastnade tidigt på högre ståndsmöbler gjorda av stockholmssnickare.
Här i möbelsnickeriets omkring 400 kvadratmeter rymliga lokaler lagar, renoverar och restaurerar han, gör autentiska kopior av möbler från svenskt 1700- och tidigt 1800-tal; olika slags stolar, slagbord, matsalsbord, trågsoffor, gripsholmsfåtöljer, bokhyllor, nattduksbord och skåp, med mera. Rokoko och gustavianskt ligger honom varmt om hjärtat. Hans mål är att göra exakta kopior, att få dem som förlagan.
Snickeri Trä-gården är ett beställningssnickeri. När han talar om extraordinära beställningar berättar han om den han fick till Forsmarks Kraftgrupp på 30 stycken 1700-talsstolar till Forsmarks herrgård. Han levererade till residenset i Nyköping och en kund i USA ville ha stora bord med modern design hämtade från 1700-talets formspråk. Under åren har han tillverkat ett 75-tal olika 1700-talsmodeller.
– Mer vanliga uppdrag är att göra sex stolar och ett matsalsbord. Många vill ha en pendang, alltså en motsvarighet till ett originalföremål, säger Stefan Helleberg och visar ett exempel på detta.
– Många har ett par stolar, en blir trasig, man vill ha ett helt par, säger Stefan Helleberg och kommer in på höstens arbete med ljusstakarna, det lär bli ett hundratal innan året är slut.