I vanliga fall är biblioteket fyllt med böcker från golv till tak. Nu är det helt tömt på böcker och i stort sett alla andra biblioteksdetaljer.
I rummet håller nu tre målare till som har en särskild expertis på att ta hand om gamla byggnader med stort kulturhistoriskt värde.
Redan på 1730-talet byggdes det första biblioteket i Lövstabruk. Det låg i två små herrgårdsflyglar. Dessa byggnader revs 1757 när dagens biblioteket började byggas. Det nya biblioteket stod klart 1762. Den som började bygga upp biblioteket var entomologen Charles De Geer (1720–1778).
– Tittar man på bygget av biblioteket så är det ett imponerade arbete. Det är byggt i direkt anslutning till dammen och varit utsatt för fukt och vatten under lång tid. Ändå har det hållit ihop väldigt bra, säger målarmästaren Kaj Fredriksson.
Det finns invändiga spår kvar från 1700-talets måleriarbeten. Kaj Fredriksson visar på flera väggavsnitt med rosa inslag.
– Den här rosa färgen tror vi skulle kunna vara ursprungsfärgen från 1700-talet. Tanken nu är att vi ska återskapa den och en ljus blå färg och sedan måla biblioteket med dem, berättar Kaj Fredriksson.
Återskapandet av färger görs manuellt på plats i biblioteket.
– Vi jobbar med färgpigment samt ett grundfärger som svart, vitt och engelskt rött och grönt när vi tar fram färgerna, berättar Kaj Fredriksson.
Biblioteket har renoverats vid flera tillfällen genom århundradena. Enligt uppgifter från Riksantikvarieämbetet och Statens fastighetsverk så var 1939 senaste gången som det renoverades.
Enligt Cecilia Wretling, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk som äger Lövstabruks herrgård, så behövdes ny invändig renovering.
– Vi har märkt under en tid att det flagnat från väggarna i biblioteket. Troligen beror det på att den färg som en gång användes var alldeles för tät. Men även bokhyllorna var slitna och behövde en uppfräschning, både hyllplanen och de förgyllda kanterna, säger Cecilia Wretling.
Förutom målning av väggar, tak och lister ska cirka 250 hyllplan målas om och förses med en ny guldförgyllning.
Kaj Fredriksson förklarar att förgyllningsarbetet är en omfattande process som görs i tio olika steg. Den inleds med att den gamla förgyllningen tas bort innan ytan behandlas på olika sätt med krita, lack, fernissa innan den nya förgyllningen läggs på och även den behandlas.
Till midsommar ska allt arbete vara klart.