Febrilt sökande efter en ny hyresgäst

Värdshuset i Lövstabruk har stängt sedan den nuvarande hyresgästen valt att hoppa av. Nu pågår ett febrilt sökande hos fastighetsägaren Statens Fastighetsverk för att hitta en ny restauratör. I dagsläget saknas matställen på orten.

Hos stiftelsen Leufsta och verksamhetsledaren Ulrika Borger Dåderman finns en oro för att det i dag inte finns något matställe i Lövstabruk. ”Finns inte den möjligheten då är risken stor att man väljer bort ett besök i Lövstabruk” säger Ulrika Borger Dåderman.

Hos stiftelsen Leufsta och verksamhetsledaren Ulrika Borger Dåderman finns en oro för att det i dag inte finns något matställe i Lövstabruk. ”Finns inte den möjligheten då är risken stor att man väljer bort ett besök i Lövstabruk” säger Ulrika Borger Dåderman.

Foto: Niklas Skeri

Lövstabruk2018-10-17 17:00

– Att hitta en ny hyresgäst är ett måste och till våren 2019 måste allt vara klart så att värdshuset och hotellet kan öppna i början av juni till turistsäsongen drar i gång, säger Cecilia Wretling, förvaltare av Lövstabruk på Statens fastighetsverk (SFV).

De tidigare hyresgästerna Dan Tibring och Josefin Ronnerfors har valt att gå vidare med andra affärsprojekt och därför valt att inte förlänga hyresavtalet som gick ut den sista september i år.

Cecilia Wretling förklarar att SFV tagit kontakt med en mäklare som hjälper dem i jakten på en ny hyresgäst. I dag är värdshuset och hotellet till vissa delar ett tomt skal då den tidigare arrendatorn tömt det på bland annar köksutrustning.

– Den tidigare hyresgästen tog med sig sin utrustning, så parallellt med att vi letar ny hyresgäst renoverar vi värdshuset och utrustar köket med maskiner och annat, förklarar Cecilia Wretling.

Det är Stiftelsen Leufsta som ansvarar och bedriver besöksverksamhet på herrgården och andra byggnader i Lövstabruk. Hos stiftelsen finns det en oro inför den uppkomna situationen.

– Värdshuset är otroligt viktigt för oss och den verksamhet som vi driver på bruket, säger Ulrika Borger Dåderman, verksamhetsansvarige på Stiftelsen Leufsta.

Utan ett matställe i Lövstabruk är risken stor att färre personer kommer att besöka bruket, tror Ulrika Borger Dåderman.

– För att besökare ska komma hit är ett matställe och någonstans att bo ett måste. Finns inte den möjligheten då är risken stor att man väljer bort ett besök i Lövstabruk, säger Ulrika Borger Dåderman.

Stiftelsen Leufsta har ett stort antal besök inbokade på herrgården under hösten och till jul.

– I stort alla bussar med besökare som ska komma hit har haft lunch eller julbord inbokat på värdshuset. Vi har nu fått försökt lösa situationen och boka om deras mat till andra ställen här i närheten. I några fall kommer besökare att få äta julbord uppe på herrgården i stället, redogör Ulrika Borger Dåderman.

Från stiftelsens sida vill man ha en långsiktig lösning när det gäller värdshuset och hotellet, som har 42 bäddar.

– Vår ambition är att vi ska ha en ny arrendator på plats till våren som vi kan teckna ett årsavtal med. Vårt enda krav på den arrendatorn är att värdshuset och hotellet ska vara öppet från början på juni till augusti. Hur man gör med öppethållandet övriga delar av året avgör man helt och hållet själv som arrendator, säger Cecilia Wretling.

Leufstabruk

I början på 1600-talet började bruket i Lövstabruk att anläggas. Det befintliga bruket och herrgården började byggas efter rysshärjningarna år 1719. Det återuppbyggda bruket stod klar på 1730-talet.

Herrgården, värdshuset och övriga byggnader ägdes av familjen De Geer från 1600-talet till 1986 då en stiftelse överdriften. År 1997 togs förvaltningen över av Statens Fastighetsverk.

Stiftelsen Leufsta driver verksamheten och svarar för driften av herrgården.

Källor: Statens Fastighetsverk och Stiftelsen Leufsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om