De Geers kulor lockar till bords

Gottebordet med gröna marmeladkulor blir ett nytt inslag när den julsmyckade herrgården i Lövstabruk visas under andra advent.

Josephina Wesström Juhlin (th) och Ulrika Borger Dåderman har börjat plocka fram allt julpynt. Nu öppnar herrgården i Lövstabruk för adventsbesökare.

Josephina Wesström Juhlin (th) och Ulrika Borger Dåderman har börjat plocka fram allt julpynt. Nu öppnar herrgården i Lövstabruk för adventsbesökare.

Foto: Christer Bergström

Lövstabruk2014-12-03 10:13

När guiden Josephina Wesström Juhlin, som också är trädgårdsmästare i Lövstabruk, för ett år sedan samtalade med Leufsta bruks siste ägare Louis de Geer, som då kom på besök till herrgården, fick hon nya tips på forna herrskaps julfirande.

– Vi har bra koll på hur julen firades i Lövstabruk under det förra sekelskiftet. Men i samband med julfirandet fick jag tillfälle att göra en riktig djupdykning i hur ätten de Geer firade julen här, säger Josephina Wesström Juhlin.

Samtalet var givande och hon fick flera nya tips på de Geers traditioner som nu tas upp i årets julfirande.

– När Louis de Geer talade om de gröna marmeladkulorna på gottebordet fick han något speciellt i rösten. På julaftonen fick de först titta på gottebordet, inte röra. Först senare på julaftonen fick barnen äta av godiset. Och marmeladkulorna gick ju att dela så man fick två godis. Det tyckte han som liten var fantastiskt.

Julvisningarna lockar hundratals besökare och arrangeras av Stiftelsen Leufsta. I stort sett alla attraktioner är öppna.

Lövstabruks hantverk har gjort sig ett namn och under julmarknaden får besökarna stifta bekantskap med en ny hantverkare som visar sina produkter, Ann-Charlotte Emanuelsson. Hon producerar mohairprodukter från sina mohairgetter som hon har i Lövstabruk. Sedan i somras hyr hon en lokal där som hon tänker ha öppen på andra advent.

– Besökarna ska få prova på att karda och spinna på slända, säger Ann-Charlotte.

Konstsmeden Erika Galle öppnar upp sin klingsmedja där besökarna för prova på smide.

– Alla som vill får göra en enkel sak i smedjan, säger Erika.

Ulrika Borger Dåderman, verksamhetsansvarig vid Stiftelsen Leufsta, har börjat plocka fram växter och pynt som herrgården ska smyckas med.

– Vi vill levandegöra miljön, återskapa något av hur gamla tiders julfirande var här kring det förra sekelskiftet. Helheten, allt som händer i Lövstabruk under den andra adventshelgen, är en manifestation att förmedla kunskap om vad vi läst och hört om jultraditioner på Lövstabruk, så att folk får en inblick i hur julen var. Vi hoppas folk kommer i rätt julstämning.

Fakta Jul i Lövstabruk

Julmarknad 6-7 december klockan 11-17 i 1700-tals miljö i Lövstabruk

Traditionell julmarknad i Orangeriet, Hantverkets Hus, Leufsta ölbryggeri, klingsmedjan, vävstugan, med flera platser i bruket.

Julvisning av den julsmyckade herrgården kl 13, 15 & 16.30.

Julbord på Leufstabruks värdshus.

Lövstabruks kyrka

6/12 kl 16 Adventsmusik i Lövstabruks kyrka.

”Vad kärlek i min värld har byggt det river jag ej ned..”

Verk av Bach och Buxtehude. Vid Cahmanorgeln Lukas Arvidsson.

Recitation Birgitta Östlund. Fri entré.

Arr. Lövstatbruks kulturförening/Hållnäs-Österlövsta församling/ABF.

7/12 kl 11 Gudstjänst med nattvard i Lövstabruks kyrka.

Präst Runar Höglund och kantor Birgitta Olsson.

Arr. Hållnäs-Österlövsta församlingar, Svenska kyrkan.

Julafton 24/12 kl 23 Julnattsmässa i Lövstabruks kyrka.

Sång av Anna-Karin André. Präst Lena-Britt Zetterqvist och kantor Daniel Watkins.

Arr. Hållnäs-Österlövsta församlingar, Svenska kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!