Nu har många av ungdomarna i Uppsala län börjat sina sommarjobb. Men hur mycket de får betalt skiljer sig åt beroende på i vilken kommun de jobbar. Det visar en ny sammanställning från statistikmyndigheten SCB.
SCB har undersökt hur många som gick ut ettan och tvåan på gymnasiet som arbetade, samt vad de tjänade under förra året när de sommarjobbade i sina respektive kommuner – både hos privata och kommunala arbetsgivare.
Statistiken avser löneutbetalningar i juli och augusti 2023.
Undersökningen visar stora löneskillnader bland gymnasieelever som sommarjobbar i sina kommuner, särskilt mellan Östhammar och Knivsta.
Enligt statistiken tjänar gymnasiekillarna i Östhammars kommun i genomsnitt 17 000 kronor. Knivstatjejerna tjänar däremot 8 224 kronor i genomsnitt.
– En förklaring till de stora skillnaderna kan vara att fler sommarjobbare i Östhammars kommun jobbar hos privata företag som betalar bättre än kommunen, säger Hanna Harén, enhetschef för arbetsmarknad- och integrationsenheten på Knivsta kommun.
När UNT träffar några ungdomar som jobbar för Knivsta kommun berättar de om sina löner.
– Vi tjänar runt 7 000 kronor för tre veckors arbete. Det är lite lågt i jämförelse med några vänner som sommarjobbar på andra ställen i Uppsala, säger Edvin Lindersson.
Hanna Harén berättar att lönesättning på just själva kommunen är högre än flera andra kommuner i länet.
Hon säger att feriearbetare som är under 18 år tjänar 84 kronor i timmen och de som är 18 och 19 år tjänar 101 kronor i timmen hos kommunen.
– Ersättningen på Östhammars kommun är 50 kronor i timmen för personer som går i årskurs 9 och 60 kronor i timmen för personer som går på gymnasiet, vilket gör att Knivsta kommun har en högre ersättning.
Alma Åkerström, Elias Jalo Thorén och Ebba Nyberg sommarjobbar på äldreboendet Estrids gård i Knivsta.
– Jag tycker det är ganska bra lön för bara tre veckor, säger Ebba.
– Det är ändå en lön som man kan förvänta sig om man sommarjobbar, säger Alma.
– Ja, men man vill väl alltid ha mer, säger Elias.
SCB har även tagit fram siffror på hur många procent av eleverna som gick ut ettan eller tvåan på gymnasiet förra året som hade ett sommarjobb.
Tjejerna från Älvkarlebys kommun och Östhammars toppar listan där 69 procent arbetade under juli och augusti förra året.
Lägst andel i hela länet är killarna från Uppsala där 37 procent jobbade.
– Jag tror inte det är någon av mina klasskompisar som sommarjobbar. De har försökt att hitta jobb, men det är svårt, säger Alexsander Borndalen, som arbetar på IKEA i Uppsala över sommaren.
18-åringen berättar att han sökt över 100 olika jobb.
– Jag har verkligen sökt allt, men bara blivit kallad på intervju på ett ställe.
Hedda Ekberg är 17 år och började jobba på McDonalds vid Fyrislund i maj förra året.
– Det är ganska svårt att få ett jobb skulle jag säga. Jag hade sökt många jobb innan jag fick det här.
Gymnasieeleven berättar att hon tidigare sommarjobbet på kommunen. Då hade hon 56 kronor i timmen.
– Nu har jag det dubbla, så det är bra.