Sigtuna kommun bad i veckan regeringen om ytterligare krisstöd på 660 miljoner kronor i och med att arbetslösheten i kommunen ökat med närmare 230 procent. Strax därefter kom beskedet om att SAS varslar 1 900 anställda i Sverige. Omkring 600 av SAS cirka 4800 personer anställda i Sverige, bor i Sigtuna kommun.
Åke Leijon, vice ordförande i Scandinavian Cabin Crew Association, Scca, ett av kabinpersonalens fackförbund, säger att varslet var väntat.
– Flygplanen står på marken så det är klart att det inte var någon överraskning. Vi har inga kommentarer till någonting övrigt i dagsläget. Det vi vet just nu är att det är 1 900 anställda i Sverige som blir varslade. Hur många av dem som hör till kabinpersonalen får vi veta nästa vecka.
Även för företagarna i Sigtuna kommun är situationen allvarlig i och med SAS lagda varsel, enligt Mathias Forsberg, näringslivschef i Sigtuna kommun:
– Det är klart att det är jätteallvarligt för oss. Hela flygets nergång är det som gör att vi har ekonomiska problem. 10 000 jobb är i fara i Sigtuna kommun till följd av coronan. Då pratar jag om allt från bagagelastare, hotellpersonal och elektriker till företagare och flygpersonal. Det är väldigt många jobb som försvinner för utrikesfödda och för dem med låg utbildning. De kommer ha svårt att hitta jobb någon annanstans.
Tidningen har försökt att få prata med anställda som bor i Sigtuna och Märsta. Samtliga tillfrågade har avböjt att medverka. Enligt ett sms från en av de tillfrågade har SAS personal fått "direktiv att hänvisa media till SAS pressavdelning".