En rundvandring på nätet över lediga jobb i Sigtuna kommun visar att mellan 30 och 40 personer, mest till timvikariat men även några för tillsvidaretjänst, söks till de fyra kommundrivna boendena med 259 boendeplatser.
"Det är en ansträngd bemanningssituation men vi klarar det än så länge.", skriver Kristina Holmberg, förvaltningschef för äldre- och omsorgsförvaltningen i Sigtuna kommun, i ett mejl till redaktionen.
Heléne Mattsson, förhandlingsansvarig på fackförbundet Kommunal i Sigtuna delar inte förvaltningschefens åsikt. Enligt henne var det ont om personal inom äldreomsorgen redan före coronaviruset. Hon menar att politiska beslut som fattats av den sittande majoriteten i kommunen, som till exempel att privatisera hemtjänsten, är en av orsakerna till att personalbristen är ännu värre nu under pandemin.
– Det var ont om personal redan före coronan, nu är det under all kritik. De har sålt ut hela hemtjänsten förutom larm och nattpatrull. I mina fackliga ögon får jag inte ihop det, man kan inte effektivisera för att öka kvaliteten. Tjänster har lämnats vakanta i och med privatiseringen av hemtjänsten eftersom alla tillsvidareanställda skulle bli tillfrågade om de ville följa med den privata verksamheten eller om man ville stanna kvar som kommunanställd, säger Heléne Mattsson.
Josefin Brodd (M) ordförande för äldre- och omsorgsnämnden i Sigtuna kommun bekräftar att tjänster har varit vakanta. Hon säger samtidigt att effektiviseringen främst gjordes inom kringtjänster som vaktmästeri och boendevärdar. Att dessa drogs in, drabbade inte äldreomsorgsverksamheten i sig, menar hon.
– Bemanningen på de olika äldreboendena var ojämnt fördelad, i och med effektiviseringen fick vi en jämnare bemanning överlag på alla boenden. Ja, tjänster har varit vakanta, och det är klart att det varit ansträngt på sina håll, men inte kritiskt. Ibland finns också en tendens till att man som personal inte ser helheten, att man riktar in sin kritik på en bit i taget, och då missar man helheten, säger Josefin Brodd.
Enligt Heléne Mattsson är stämningen orolig på det äldreboende där hon arbetar, en del av personalen vill inte jobba av rädsla för att bli smittade.
– Jag förstår att de är oroliga, de är i frontlinjen. Vi försöker få ett ökat krisstöd på plats, men det är i sin linda så jag kan inte säga hur eller när det kommer, säger Josefin Brodd.