Margarethaskolan ska bli hypermodern

I dagarna startar bygget av en modern och annorlunda skola i Knivsta. Redan till höstterminen 2020 ska nya Margarethaskolan stå inflyttningsklar.

Bygglovet för nya Margarethaskolan har gått igenom och arbetet startar snart, berättar tillförordnade rektorn Jan Eidman. Skolan är bara början i de omfattande planerna för området intill sjön Valloxen.

Bygglovet för nya Margarethaskolan har gått igenom och arbetet startar snart, berättar tillförordnade rektorn Jan Eidman. Skolan är bara början i de omfattande planerna för området intill sjön Valloxen.

Foto: Tina Lövrander

Lokalred2019-09-27 17:03

Margarethaskolans tillförordnade rektor Jan Eidman står framför en vägg med ritningar och planer för den nya skolan. Det är bara en dryg vecka kvar till byggstart.

– Det är fantastiskt. Alla har väntat på det här, både personal, föräldrar och elever. Det har tragglats i åratal med överklaganden, säger han.

Margarethaskolan är en föräldradriven F–9-skola i utkanten av Knivsta tätort. Den ligger vid sjön Valloxen, med stora grönytor och skog runt knuten. Men lokalerna passar inte så bra för skolverksamhet. Klassrummen är små och gympasalen liten. De två höga vita stenhusen byggdes 1915 som ett sjukhem. Ett nyare parti i ett plan förbinder dem. I dag är 220 förskolebarn och elever inskrivna här, men det finns plats för 290.

Den nya skolan byggs för 380 elever och förskolebarn och ska ligga i skogsbrynet strax söder om dagens skola. Den blir en modern kontrast till det gamla q-märkta Margarethahemmet. Fasaden framtill blir nästan bara glas. Skolan ska bestå av fyra byggnadsdelar och innehålla bland annat matsal, bibliotek, orangeri med odling och en multihall för idrott och scenkonst. Multihallen byggs i suterräng, med entré från markplan, och ska kunna hyras för publika evenemang. Även slöjd- och hemkunskapssalarna ska kunna hyras. Restaurangen ska vara öppen för alla.

– Idén är att skolan inte ska betala för allt. Det kommer att bli en annorlunda skola. Vi vill växa ihop med de boende i olika åldrar, säger Jan Eidman. 

August Michael är projektledare på Sisyfos, som även äger Wenngarns slott i Sigtuna och Dragongate i Älvkarleby. Han säger att detta projekt får honom att vakna med ett leende varje morgon.

– Alla olika delar kommer att bidra till en nytänkande och unik skola, säger han. 

Skolan är bara början. Sisyfos planerar även ett trygghetsboende och ett omsorgsboende i det gamla sjukhemmet och nybyggda lägenheter och radhus mot sjön Valloxen. Skolan är tänkt att fungera som ett nav, där en del av huset blir centrumbyggnad. Genom att låta olika verksamheter dela på vissa ytor blir lokalanvändningen mer effektiv. Det öppnar även för olika slags utbyten.

Klass 5 har haft skolgårdsorientering och kartkunskap utomhus och är på väg in. Deras gymnastiklärare Anna Edbom ser särskilt fram emot att få en större gymnastiksal.

– Det blir jättebra. Vi får mer ändamålsenliga lokaler, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!