Elever söker bidrag till Auschwitz

En klass på Frösåkersskolan vill göra en skolresa till Auschwitz. Insamlingar hinner de inte med. Nu hoppas de på bidrag.

Klass 9 D på Frösåkersskolan i Östhammar samlar pengar till skolresa som ska gå till Auschwitz. Läraren i SO, Christer Wesström, har sökt bidrag hos Svenska kyrkan och kommunen.

Klass 9 D på Frösåkersskolan i Östhammar samlar pengar till skolresa som ska gå till Auschwitz. Läraren i SO, Christer Wesström, har sökt bidrag hos Svenska kyrkan och kommunen.

Foto: Anna Hellberg

Lokalred2019-12-04 11:01

SO-läraren Christer Wesström och eleverna i klass 9 D har sökt bidrag av kommunen och Svenska kyrkan för att resan ska bli av. 

Bidraget från Svenska kyrkan är redan klart. 

– Frösåkers församling var snabba att svara. De bidrar med 45 000 kronor och tyckte att det var en viktig resa. Vi har också fått veta att Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, är intresserad av att träffa klassen efter resan, säger Christer Wesström när tidningen kommer på besök.

Han är övertygad om att en skolresa till Auschwitz skulle få eleverna att förstå de grymheter som främlingsfientliga åsikter kan resultera i och väckte idén efter att ha åkt dit tillsammans med en tidigare klass på Raul Wallenberg-gymnasiet i Uppsala. 

– Ja, erfarenheterna därifrån gör att  jag är övertygad om att det går att vaccinera eleverna med en god värdegrund, säger Christer Wesström. 

Men det är inte helt enkelt att arrangera en sådan här typ av resa, varken praktiskt eller ekonomiskt. 

– Jag fick överta klassen nu i nian och det var då vi började prata om en klassresa till Auschwitz. För att få ihop pengarna krävs det att man börjar samla in pengar redan i årskurs 7 vilket gör att vi inte hinner få ihop kapitalet, säger Christer Wesström.

Klassen har fått en offert från en resebyrå. Resan för 18 elever och två vuxna skulle kosta omkring 70 000 kronor, exklusive matpengar. Hittills har man fått ihop drygt 65 000 kronor.

– Vi behöver några tusenlappar till, sen är vi i mål, säger Christer Wesström. 

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Josefine Nilsson vill inte lämna några kommentarer innan beslut är fattat. Nämnden kommer att ta ställning till ansökan den 12 december vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde. 

Eleven Emma Wedin har förväntningar på resan och vill verkligen att den ska bli av.

– Att få se hur det var på plats. Vi ska läsa om Andra världskriget innan vi åker så att man är lite förberedd, säger hon.

Viggo Lakso instämmer:

– Det skulle vara intressant att se var det hände och lära sig mer om Förintelsen, säger han. 

Julia Ström har besökt Auschwitz en gång tidigare men vill åka igen med klassen. 

– Det som hänt är så tragiskt. Jag var där när jag var 15 med min familj, allt var så chockerande. Jag har läst och hört mycket men just att få uppleva på riktigt är något helt annat, säger hon.

Fr v Viggo Kakso, Emma Wedin och Julia Ström i klass 9 D på Frösåkersskolan.
De tror att en klassresa till Auschwitz skulle ge dem en mer bättre förståelse för de fasansfulla grymheter som utspelade sig i koncentrationslägret under Andra världskriget.
Fr v Viggo Kakso, Emma Wedin och Julia Ström i klass 9 D på Frösåkersskolan. De tror att en klassresa till Auschwitz skulle ge dem en mer bättre förståelse för de fasansfulla grymheter som utspelade sig i koncentrationslägret under Andra världskriget.
Karta: Östhammar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!