Food truck-firma fälls för brister

En företagare som drev en så kallad food truck i Uppsala döms för att vissa ingredienser inte kunde spåras.

Livsmedel2019-02-28 15:08

Kommunens miljöförvaltning gjorde under 2015 och 2016 flera kontroller i företagets lokal för beredning av maten. Enligt förvaltningen saknades handlingar om spårbarhet för bland annat 37 säckar och åtta hinkar av olika livsmedel. Senare lämnades vissa handlingar in till kommunen. Syftet med kraven är att livsmedel ska kunna spåras genom hela livsmedelskedjan fram till konsument, bland annat för att säkerställa innehåll och bäst före-datum.

Företagaren åtalades men förklarade att varorna köpts av grossist och att företagaren inte känt till kraven om spårbarhet utan räknat med att livsmedel som såldes i Sverige hade nödvändiga tillstånd. Tingsrätten konstaterar emellertid att livsmedelsföretagare måste kunna lämna information om varifrån man tagit emot livsmedel. Enligt rätten har företagaren av oaktsamhet brutit mot reglerna. Kontentan blir att firman döms till företagsbot på 10 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!