Efter debatten om den höga antibiotikaanvändningen inom djuruppfödning på Cypern, där den populära osten Haloumi tillverkas, har efterfrågan på svensk ”grillost” ökat stort.
– Vi märker verkligen en stor skillnad, vi ystar tre gånger så mycket Eldost jämfört med tidigare, konstaterar Michael Sjöman vid Vallgarns gårdsmejeri norr om Enköping.
Eldost️ är den svenska motsvarigheten till Haloumi och det är ett registrerat varumärke som ägs av föreningen Sveriges Gårdsmejeristers medlemmar.
Nu tillverkar Michael och sambon Christina Fredriksson omkring 70 kilo Eldost i veckan. De skulle kunna göra betydligt mer, efterfrågan är stor, men Michael vill ha tid att göra företagets andra ostar också.
Redan för några år sedan började kunderna fråga efter Haloumi, men hanteringen är lite kladdig och Michael drog sig för att starta produktionen.
– Men jag såg hur efterfrågan ökade och ändrade inställning. Det riktigt stora lyftet för Eldosten kom nu under sommaren, säger Michael.
Vallgarn säljer sin ost i lokala gårdsbutiker, på marknader och i olika Reko-ringar.
– Det har öppnats många möjligheter för lokala småproducenter de senaste åren. Och föreningen Eldrimners arbete har lyft både kvalitet och sortiment, säger Michael.
Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk som bland annat arrangerar olika utbildningar för matproducenter.
Själv började Michael Sjöman tillverka ost år 2006. Till en början med mjölk från gårdens egna getter. Mjölkproduktionen blev dock för tungjobbad och numera köper de in komjölk från en gård i Sparrsätra och getmjölk från en gård i Gnesta.
Det ökade intresset för den lokalproducerade Eldosten ser Michael som positiv för både sitt eget företag och för Sverige.
– Det är kul att det blivit så här, vi importerar så mycket ost ändå. Jag jobbar småskaligt för att jag tror på idén och vill undvika import och transporter.