”Det har varit jätteroliga år”

Efter 32 år i livsmedelsbranschen går Ola Bergström, butikschef vid Ica Maxi, vidare mot nya mål i livet.

”Det blir nog lite tystare här när Ola slutar” konstaterar Evelina Eriksson med ett leende.

”Det blir nog lite tystare här när Ola slutar” konstaterar Evelina Eriksson med ett leende.

Foto: Maria Hedenlund

Livsmedel2019-09-04 06:00

Alla åren i de olika butikerna i Enköping gör att han är bekant för många kunder vid Ica Maxi. Men inte bara för butiksjobben, handbollsspelaren Ola är känd för många Enköpingsbor.

– Ibland kommer det fram äldre personer och säger att jag var en duktig handbollsspelare, det är roligt, säger Ola när han tar emot EP i butiken näst sista arbetsdagen.

Att han nu väljer att lämna jobbet i det företag han arbetat för sedan 1987 har flera orsaker.

– När jag fyllde 60 funderade jag på att gå ner i tid. Men att bara jobba fyra dagar i veckan blir lite tråkigt, man tappar glöden, säger Ola.

En bekant behövde hjälp i sitt företag och på den vägen blev det. Ola Bergström startar ett eget företag som konsult till andra företagare.

– Jag är bra på ekonomi och att uppnå effektivitet och att se vad som kan förändras. Och kundkontakter, att få kunder att bli nöjda skulle man kunna konsulta med hur mycket som helst, säger Ola.

Ica Maxi släpper han inte helt utan fortsätter som konsult till bröderna Patrik och Johan Borg som tog över butiken från sin far Peter Borg 2015.

Det var hos Peter Borg i Vårfruhallen i Hettemarkshuset som Ola Bergström började sin bana i livsmedelsbranschen. Vårfruhallen, som med den tidens mått var en jättestor butik, växte till Ica Kvantum på Myran 2001 och Maxi 2005.

Utökningar som inte alltid har gått på räls. Vid Kvantum blev problemen med golven stora, de sjönk och kundvagnarna i butiken rullade hit och dit. Vid utbyggnaden till Maxi fick pantrummet flytta ut på parkeringen och ingången till butiken blev som en passage till en Ålandsfärja.

– Det har varit jobbigt men skitkul. Det som driver är utmaningen, att få kunderna kvar vid butiken fast en fjärdedel är avstängd, säger Ola.

Det har hänt mycket inom handeln genom åren.

­– Förr sköttes mycket manuellt. Beställningarna på varor gjordes via telefon, nu läggs allt in i datorn och beställningar sker automatiskt utifrån vad som finns i butiken. Och kassor med självscanning, det kunde man inte ens drömma om på 80 och 90-talen, då prismärkte vi allt med små vita lappar.

På frågan om förändringarna varit bra funderar han kort.

– Det är klart att det är bra. Men allt går i cykler. När jag började på Vårfruhallen styckade vi köttet själva, 20 stycken Glad gris från Spånga i veckan, men sen gick det över till färdigstyckat. Nu har egenstyckat i butik blivit en konkurrensfördel igen.

Även utbudet av varor har förändrats.

– Vi sålde en sorts matolja, Kronolja. Idag har vi elva hyllsektioner med olja och vinäger, säger Ola.

Den bästa utvecklingen tycker han ligger i kundernas efterfrågan på kvalitet.

– Många söker kvalitet och kostar på sig. Jag är stolt över att vi fått in leverantörer som använder kött från lokala grisgårdar. Det är närproducerat så det ylar!

32 år i några av Enköpings största livsmedelsbutiker är en lång resa.

– Men det är en resa som egentligen är Peter Borgs, jag har funnits bredvid, som ett bollplank, och det har varit jätteroligt, säger Ola.

Det första han nu gör med sin nya frihet är att dra till Pajala för älg- och björnjakt.

– Sen blir det älgjakt i Nås i oktober. Men jag kommer hinna jobba mycket däremellan, det blir fint det här, säger Ola Bergström belåtet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!