Jonas Niklasson håller ett gotlandsfår med magen uppåt och rakar ullen med en fårklippningsmaskin. Sådana fanns förstås inte på Linnés tid, men hans fru Mien Niklasson förklarar att den moderna metoden är betydligt skonsammare för fåren än att använda sax. De två har kommit hit från Gotland för att bistå med klippning samt mönstring av fårens ull.
– De med finast ull går till avel, säger Mien Niklasson.
Lone Legue och döttrarna Cornelia, 11, och Rebecka, 7, tittar nyfiket på. De har i första hand kommit hit för att köpa hö till sina marsvin.
– Vi tänker också passa på att gå en guidad tur i huvudbyggnaden, säger Lone Legue.
En bit därifrån är det marknad. Här kan man köpa lokalproducerade matvaror, liksom bland annat skinn och kuddar från Linnés Hammarbys får. Vid ett stånd med gammaldags kläder träffar vi Britt- Louise Pettersson, Birgitta Brattå och Martha Brattå i egenhändigt sydda 1700- talsdräkter. Britt- Louise Pettersson liknar en fin herrgårdsfru i sin röda klänning med krinolin.
– Egentligen ska man ha korsett också, men det är det för varmt för i dag.
Hon och Birgitta Brattå spinner ull på sländor, medan Martha Brattå kardar. Det lärde hon sig under uppväxten i ett bondhem i Medelpad.
– Under andra världskriget stickade jag och mamma strumpor till beredskapssoldater av ull från våra egna får. Det är roligt att föra hantverket vidare.