Oro efter förslag om tre semesterperioder

Ett förslag om tre semesterperioder under sommaren har skapat oro bland personal inom vård- och omsorgsförvaltningen.- Många anställda är upprörda, ingen vill ha det här och vi känner oss överkörda, säger Elin Wåhlberg som jobbar vid Trögdshemmet i Lillkyrka.

Tre perioder. Förslag om tre semesterperioder upprör anställda på bland annat Trögdshemmet i Lillkyrka. Fr v Angelica Andersson, Therese Wiman, Felix Forsström, Ulla Wass, Jannike Pettersson och Elin Wåhlberg.

Tre perioder. Förslag om tre semesterperioder upprör anställda på bland annat Trögdshemmet i Lillkyrka. Fr v Angelica Andersson, Therese Wiman, Felix Forsström, Ulla Wass, Jannike Pettersson och Elin Wåhlberg.

Foto: Maria Hedenlund

lillkyrka2017-01-13 08:30

I höstas fick de anställda inom vissa delar av förvaltningen ett mejl med information om att man i år skulle införa tre semesterperioder för omvårdnadspersonal inom kommunen. De anställda uppmanades att redan före jul börja diskutera de nya perioderna och planera semesterlistorna.

De tre semesterperioderna ska börja redan i vecka 23 och sluta i vecka 34. Tidig semester startar alltså innan skolorna har slutat och sen semester slutar efter att skolorna har börjat.

Många som jobbar inom äldreomsorgen är småbarnsföräldrar och de nya semesterperioderna fungerar inte med barnomsorg och skolterminer. Att fira semester tillsammans med familjen blir svårt.

­Vid Trögdshemmet i Lillkyrka är många av de anställda upprörda över beskedet om tre semesterperioder.

- Vi har ett rullande schema för semestern på två perioder och det fungerar jättebra, vi är jättenöjda med det. Jag förstår inte varför man ska ändra det då, säger Therese Wiman.

- Och vi arbetar redan obekväma tider, helger och med delade turer. Nu ska man ta det ett steg längre, säger Elin Wåhlberg.

De nya semesterperioderna tror de inte kommer att locka fler vikarier, vilket var tanken.

- För att få fler vikarier måste man ta tag i roten till problemet. Man kan marknadsföra jobbet bättre, det är ett fantastiskt roligt arbete, säger Elin Wåhlberg.

Höjda löner tror de också är ett måste för framtiden. Att det inte längre krävs undersköterskeutbildning i jobbet är negativt, det minskar statusen i det.

­­- Och arbetstiderna skrämmer bort folk. Det har sagts att delade turer skulle försvinna, men nu måste vi vara observanta på att de inte ökar, säger Ulla Wass.

På onsdagen lades information ut på kommunens hemsida om att inget beslut har tagits om tre semesterperioder.

- Men i mejlet vi fick före jul stod det att staben hade bestämt så. Det känns konstigt att de backar nu, säger Elin Wåhlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!