ENKÖPING
Vid en presskonferens på fredagseftermiddagen meddelade Enköpings kommun att man fått ordning på vattnet till de båda orterna och att nivån på de coliforma bakterierna ligger klart under gränsvärdet.
– Ledningarnas dragning samt att den UV-ljusteknik som finns i dem har gjort att vi kunnat ta död på de bakterier som funnits i vattnet, förklarar Danielle Littlewood, VA-chef i Enköpings kommun.
Detta innebär att boende i Skolsta och Lillkyrka inte längre behöver koka vattnet innan ska dricka det. När det gäller vattnet i övriga delar av det drabbade ledningsnätet, så gäller fortsatt de kokningsrekommendationer som kommunen gått ut med.
– Den rekommendationen gäller under helgen och först på måndag, när bakterierna odlats fram, och vi har fått svaren på de tester vi tog på torsdagen så vet vi om det blir några förändringar, säger Danielle Littlewood.
Under fredagen fick kommunen ytterligare svar på de vattentester som man gjorde i ett första skede på tisdagen. De svaren visar att det inte finns några spår av några E coli-bakterier i vattnet.
– E-colibakterien är mera aggressiv än den coliforma bakterie som hittats i dricksvattnet här och som kan ge magont och diarréer, förklarar smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund från Region Uppsala.
Enligt Johan Hedlund har Region Uppsala inte fått några rapporter om att någon ska ha insjuknat i Enköpings kommun till följd av det otjänliga vattnet.
– Kommunens gränsvärden är väldigt snävt satta för att skydda små barn och äldre som har ett sämre immunförsvar. Skulle någon bli sjuk så skulle det handla om väldigt lindriga symptom, säger Johan Hedlund.
Vad som gjort att vattnet blivit otjänligt är fortfarande oklart enligt Daniel Littlewood.
– Vi tar prover varje vecka och när det togs prover förra veckan hittade vi inga bakterier i vattentornet i Stenvreten. Det gjorde vi däremot den här veckan. Vi har delvis tömt tornet på vatten och så har en dykare varit ner i vattentanken och gjort en besiktning, förklarar Danielle Littlewood.
Att bakterier påträffas i vattentorn är väldigt ovanligt.
– Vi brukar ha ett antal fall varje år där det påträffas coliforma bakterier i kommuners vatten, men att man hittar det i vattentorn är extremt ovanligt. Jag har bara varit med om det en gång tidigare och det var i Örebro för några år sedan när en toalett gått sönder, förklarar Johan Hedlund.
Kommunen har inte gjort någon polisanmälan med anledning av det inträffade.
– Det finns ingenting som tyder på något brottsligt i samband med detta, säger Danielle Littlewood.