Den som har utländsk bakgrund och ser Expressens rubriker om bevakningsbranschen drar sig nog för att gå ut den kommande tiden. Man vet ju att antalet ordningsvakter ökat drastiskt de senaste åren, i stadskärnor och inom kollektivtrafiken. Flera ingripanden under vintern har också fått stor uppmärksamhet, mot en 12-åring i Kista Galleria och mot en gravid kvinna på Hötorgets t-banestation. ”Nazister och våldsverkare jobbar för vaktbolagen”, skriver Expressen (17/3) och pusselbitarna faller på plats.
Enligt granskningen rör det sig om mer än 170 personer som ”är eller nyligen har varit kopplade till vaktbolag” som har dokumenterad bakgrund inom högerextremism. Ett tiotal är eller har varit medlemmar i våldsbejakande nazistorganisationer som NMR. Tidningen redogör för mycket upprörande enskilda fall, som att chefredaktören Helle Klein som skyddsåtgärd mot högerextremism själv fått en livvakt som spritt sådan propaganda på nätet.
Men det handlar alltså om totalt 34 000 anställda eller tidigare anställda på olika vaktbolag, allt från p-vakter, väktare i fastigheter och naturligtvis också ordningsvakter. Vaktbolagen nyanställer 500-600 per år och har enbart belastningsregistret att gå på. Man uppger dock för Expressen att man är mycket intresserade av tips om personal som ägnar sig åt att sprida hat på fritiden, något som företagen säger sig ha nolltolerans emot.
För medborgarna är det naturligtvis stor skillnad mellan någon som ska stå för tryggheten på Stora torget och någon som skramlat med en nyckelknippa i ett industriområde, som ”fanns på Securitas lönelista 2015”. Men Expressen gör direkt klart att det är den förstnämnde vi ska tänka på, och att Kista och Hötorget är själva anledningen till granskningen. ”Den senaste tiden har flera ingripanden från ordningsvakter fått kritik”, lyder inledningen.
Båda de aktuella fallen, gallerian och t-banan, är under utredning och vi har ännu inte hela bilden av vad som hänt. Ändå finns det all anledning att vara uppmärksam på den växande del av bevakningsbranschen som är kommunala ordningsvakter. Med två veckors utbildning går de ut och ska skapa trygghet, inte minst i Uppsala där bevakningsområdet utökats (i december) och bevakningen förstärkts (i februari).
Kanske finns det en stor andel högerextremister bland dessa vakter, kanske inte. Det oroande är framför allt den snabba utvecklingen, bristande kontroll av företag och anställda samt att systemet mer eller mindre permanentas. Det beskrivs som en övergångslösning i tider av svår polisbrist, men även om polisen skulle bli fulltalig 2025 som (över-)optimistiska partier utlovat, kommer de inte att utföra ordningsvakternas uppgifter.
Reflexvästarna på torget kan vara hur hyggliga som helst och göra ett bra jobb efter sina förutsättningar. Målet måste ändå vara att avskaffa dem så snart som möjligt.