Anrika Turisthotellet i ny regi

Patrik Eriksson föll för Turisthotellet mitt i älven, den vackra naturen och vattendragen. Som ny ägare av anläggningen vill han leva upp till de gamla idealen.

1800-talsromantik. Patrik Eriksson är ny ägare till Turisthotellet på Laxön.

1800-talsromantik. Patrik Eriksson är ny ägare till Turisthotellet på Laxön.

Foto: Christer Bergström

LAXÖN2014-05-21 08:02

– Jag har alltid sökt nya utmaningar. Att driva Turisthotellet med restaurang och konferens är den hittills största utmaningen i mitt yrkesliv. Det är en stor anläggning som består av sju byggnader och 105 bäddar på 52 rum! Men det är en spännande utmaning eftersom det finns stora möjligheter att utveckla det som redan finns, säger 28-årige Patrik Eriksson.

Upplandsmuseet anser att Turisthotellet har ett stort kulturhistoriskt värde, är typisk för, och minner om den tidiga turismens dagar kring år 1900. Gamla anrika Turisthotellet är byggt i nationalromantisk stil år 1897.

Turisthotellet ligger tätt intill Carl XIII:s bro som byggdes 1815-1816 och uppkallades efter den dåvarande regenten. Till konferensanläggningen hör flera gamla byggnader som Brostugan från tidigt 1800-tal - där fanns förr ett värdshus, det gamla apoteket daterat år 1889 och två ståtliga träbyggnader som fick sin karaktär vid slutet av 1800-talet. Lite kuriosa är att brofästet ingick i köpet.

Från balkongen från en av konferensbyggnaderna ser man Turisthotellet ovanifrån och hur det brutna sadeltaket, täckt av koppar, oxiderat och blivit grönt. Härifrån får man en bra bild av hur Turisthotellet omgärdas av den karga och dramatiska miljön vid Älvkarlebyfallen.

Det vilar något utmanade och värdigt över det gamla hotellet.

Precis som till en kyrka har många bofasta och tillfälligt hitresta ett förhållande till denna byggnad.

82-årige Bertil Klockare i Älvkarleby, till exempel:

– När jag och min fru gifte oss år 1955 hade vi bröllopsmiddag med dans i Turisthotellet. Det var vanligt att föreningar hyrde anläggningen vid fester och jubileum. Ett minne som ligger märkvärdigt nära i tiden var när Hilding Hagberg, hette han väl, sände ett radioprogram i riksradion från hotellet på 1940-talet. Kyrkvaktmästaren Evald Lindström sjöng solo i programmet, minns Bertil Klockare.

Turisthotellet var en naturlig träffpunkt för många, med baler, mat, dryck och dans på programmet.

Patrik Eriksson har ambitioner att fylla huset med upplevelser och han sätter ribban högt.

– Målet är att bli en av landets bredaste anläggningar som har aktiviteter för konferensgäster, kompisgäng och familjer. Vi ska nå målet genom att utveckla samarbetet med olika lokala aktörer inom olika områden som sportfiske, vattensport, kultur, motor och många fler.

– Det finns gott om utrymme att konferera i, men vi vill inte trycka in så många gäster som möjligt, istället ska de ges utrymme, säger Patrik Eriksson.

Patrik är uppvuxen utanför Uppsala på ett lantbruk där han hjälpte till med de sysslor som var vanliga i ett skogs- och lantbruk. Han har en bred yrkeserfarenhet bakom sig där den röda tråden varit människor. Sina senaste år har han tillbringat som chef inom handelssektorn, badrumsbranschen.

Han kan det här med service, marknadsföring och kundhantering, men har ingen erfarenhet av turism, hotell och restaurang.

– Kunskaper av det jag gjort tidigare får jag nytta av här. Eftersom jag saknar erfarenhet av den här branschen känner jag stor tacksamhet över min personal. De har gedigen erfarenhet vilket gör att vi kompletterar varandra. En hel del praktiskt arbete väntar. Planen är att restaurera det som behövs och, där det är möjligt, återskapa ursprungliga miljöer. De interiöra behoven är större än de exteriöra. I sommar är det meningen att parken öppnas för servering och fest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om