Framtiden för tusentals ekar i Länna ska säkras

Nu ska 2 000 ekar räddas i Länna. För Pär Eriksson, som har kämpat för lövträden i 25 år, är det en stor seger.

Om ett år är tanken att detta ska vara betesmarker.

Om ett år är tanken att detta ska vara betesmarker.

Foto: Alexander Ekberg

Länna2024-02-11 20:00

– Det känns som kulmen på många års arbete, säger Pär Eriksson, som arbetar med ekologisk landskapsplanering på Upplandsstiftelsen.

Enligt Eriksson har eken, tillsammans med flera andra lövträd, varit åsidosatt till förmån för granen i många års tid. I konkurrens med de många granarna och dess skuggande kronor har lövträden haft svårt att hävda sig.

I Länna kunskapsskog, beläget två mil öster om Uppsala, ska man nu försöka säkra lövträdens fortlevnad. Arbetet innebär bland annat att 2 000 ekar har fått individuella skötselplaner.  Projektet är ett samarbete mellan skogsbolaget Holmen, Upplandsstiftelsen och Världsnaturfonden WWF. 

undefined
Länna Kunskapsskog invigdes 2023.

– Vi har varit ute fem i tolv kan man säga, så det har verkligen varit på vippen att många av de här äldre träden har dött, säger Pär Eriksson. 

Inom ramen för projektet har man behövt avverka en hel del skog, primärt granar. Anledningen är att eken trivs i luftigare miljöer. Att det funnits mycket barrträd i Länna är inte en av naturen given ordning, utan många av granarna är planterade. En sådan monokultur är förenad med vissa risker, enligt Pär Eriksson. Man öppnar till exempel upp sig för utbrott av granbarkborre. 

– Nu upplever jag att man försöker jobba med naturen, snarare än mot den. Jag tror att det är det smartaste i längden, säger han.

undefined
Så här ser det ut på många platser i Lännas skogar. En ensam ek intill nedhuggna granar.

Förutom att avverkningen av granarna bidrar till en luftigare och ljusare miljö, är ambitionen att det även ska leda till en större biologisk mångfald. Ekar kan nämligen gynna upp till 1 000 olika arter, enligt Mikael Äng, naturvårdsansvarig på Holmen.

– Det är tack vare ekens långa livslängd. Dess struktur med grov bark och ofta ihåliga stam gör också att det finns en mängd olika livsmiljöer för många arter, säger han. 

undefined
Om ett år är tanken att detta ska vara betesmarker.

För Pär Eriksson, som tidigare bodde i området, har arbetet med Lännas ekar varit en lång resa.

Ditt personliga engagemang i Länna drog igång för 25 år sen. I vilket skick drömmer du att skogen ska vara om 25 år? 

– Då hoppas jag att skogslandskapet i stort är mer varierat, och att skogarna får vara lite mer naturliga. Man kanske har restaurerat en del våtmarker och sjöar som har förstörts också. Jag hoppas att vi har en biologiskt lite rikare miljö, helt enkelt. 

Ser du det som sannolikt?

– Ja. Jag tror ändå att vi går åt det hållet. Därför att det gynnar människan i längden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!